Úterý, 23. dubna 2024

Najít bledule jarní volně v přírodě je vzácnost

Najít bledule jarní volně v přírodě je vzácnost

Českokrumlovsko - Stovky bledulí jarních se derou vzhůru za světlem v lese nedaleko Chvalšin. Nezasadila je tam ruka zahrádkáře, proto jde o nevšední jev.

"V tak velkém množství je výskyt bledulí vzácností," potvrdil včera strážce CHKO Blanský les z Brloha Arnošt Gründl, když se k něžným bílým květům prodíral roštím. "Bledule volně v přírodě patří mezi ohrožené druhy rostlin. Je dobře, že jsou ukryté v porostu, protože někteří lidé je trhají v domnění, že jde o sasanky. Také jsem tu už loni našel díru, jak si je někdo vyrýpl na zahrádku," poznamenal.

"V CHKO máme zatím podchycené čtyři lokality bledulí jarních," uvedla Marcela Paloudová ze Správy CHKO Blanský les. "Právě dnes jsem objevila další místo poblíž Českého Krumlova, o němž jsme se domnívali, že tam bledule již zanikly. Napočítala jsem tam zhruba třicet pět trsů," potěšilo ji. Bledulím vyhovují biotopy kolem meandrových potoků, u pramenišť a většinou rostou mezi stromy a popadanými větvemi v místech, která v létě často zarůstají kopřivami. Tak jsou bílé zvonečky bledulí před lidmi poměrně skryté. "Ale víc než samotní lidé se v minulosti na vymizení bledulí z volné přírody podepsaly meliorace a napřimování potoků v rámci intenzifikace zemědělství. Bledule jsou dnes tedy vzácností a je třeba je chránit," zdůraznila.

www.mojenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů