Úterý, 23. dubna 2024

Ekologové: R35 znamená konec Českého ráje

Ekologové: R35 znamená konec Českého ráje
Liberec
- Kvůli plánované rychlostní komunikaci R35 přes Český ráj se dnes sejdou liberecký hejtman Petr Skokan a středočeský hejtman Petr Bendl. R35 totiž může vést po dvou trasách - buď Libereckým krajem z Turnova kolem Rovenska pod Troskami, anebo Středočeským krajem kolem Mnichova Hradiště a Sobotky.

"Chci slyšet názory starostů a lidí nejen z Libereckého, ale i Středočeského kraje,"
řekl Skokan. Severní varianta R35 z Turnova kolem Rovenska je podle ekologů, občanských sdružení a obcí Libereckého kraje pro vzácnou přírodu v Českém ráji mnohem horší než jižní varianta kolem Mnichova Hradiště a Sobotky.

"Dvaadvacet metrů široká betonová čára by znamenala konec Českého ráje. Rozdělila by ho na dvě části, což by mělo vliv na prolínání živočichů a rostlin. Severní varianta dálnice by zničila nivu řeky Libuňky a také poškodila barokní ráz krajiny,"
uvedla vedoucí správy Chráněné krajinné oblasti Český ráj Lenka Šoltysová. Dálnici by ohraničovalo hruboskalské skalní město, Trosky, ještědsko-kozákovský hřeben a další cenné lokality.
Podle turnovského zastupitele Josefa Kunetky Liberecký kraj prosazuje R35 na území svého kraje, poněvadž si od její výstavby slibuje zakázky pro regionální firmy a zvýšení zaměstnanosti. Severní varianta R35 by rovněž urychlila dopravu směrem na Semily a Lomnici nad Popelkou.
Nové automobilové spojení Liberce a Turnova s Hradcem Králové po R35 považují za důležité policisté a řidiči. Současná silnice je podle nich pomalá a nebezpečná.
Zdroj:Ústecký kraj
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů