Středa, 24. dubna 2024

Stromy u pomníků mají být památné

Stromy u pomníků mají být památné
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Ekologové z Valašského Meziříčí navrhují, aby úřady prohlásily některé stromy, jež rostou u pomníků obětem fašismu, za památné. Vyhlášením památných stromů si chtějí připomenout nadcházející 60. výročí osvobození země a konce druhé světové války. Ekologové zpracovali posudky na významné stromy v různých částech valašského regionu.

Ve Valašském Meziříčí navrhují vyhlásit za památné tři lípy za mostem, který vede do místní části Poličná. " Na tomto místě byli v květnu, respektive v listopadu 1944 oběšeni Stanislav Mikolášek, Jan Mazal a Miroslav Ondrašík," připomněl Milan Orálek z oblastního sdružení Českého svazu ochránců přírody.
Tentýž statut by měly získat i dvě lípy v Kelči, u nichž nacisté v lednu 1945 popravili Vladimíra Šišáka. Po dohodě s obcí Lačnov budou ochránci přírody usilovat i o vyhlášení dvou lip na Vařákových pasekách. Stromy se počátkem května 1945 staly " svědky" vypálení tamních chalup a odvlečení obyvatel, kteří byli krátce nato zavražděni. Zařazení do skupiny památných si podle ochránců přírody zaslouží rovněž lipová alej v Dolní Bečvě.
Stromořadí nese jméno místního rodáka Hynka Tošenovského, jehož nacisté za pomoc odboji oběsili v listopadu 1944 před zraky rodiny na jednom z těchto stromů. " Vedle přiznání statutu památných stromů budeme usilovat také o jejich ošetření," zdůraznil Orálek. Ekologové proto požádali ministerstvo životního prostředí o finanční podporu. " Peníze ale určitě nezískáme do května. Pokládáme proto za morální povinnost domovských obcí, aby tyto stromy ošetřily na vlastní náklady," dodal ekolog.
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů