Čtvrtek, 25. dubna 2024

Peru vyhlásilo novou přírodní rezervaci

Peru vyhlásilo novou přírodní rezervaci
Peruánská vláda oznámila vytvoření jedné z největších chráněných oblastí na světě. Její součástí bude také rezervace pro komunity původních obyvatel.

Světový fond na ochranu přírody, který se na vytvoření chráněné oblasti Alto Purus podílel, soudí, že obrovská oblast amazonského deštného pralesa ochrání zranitelné komunity a umožní přežití vzácných živočišných druhů.

Chráněná zóna Alto Purus je téměř stejně velká jako Belgie a žijí v ní vzácní živočichové jako jaguár, vydra obrovská či chápan černý.

Počítá se též s vytvořením rezervace, která pomůže ochránit územní práva lesních Indiánů, kteří žijí v dobrovolné izolaci.

Peruánské úřady byly v minulosti kritizovány, že nechrání původní amazonské komunity, které jsou velmi ohroženy změnami životního prostředí a zárodky nemocí zavlečených zvenčí.

Podle Světového fondu na ochranu přírody zástupci devíti skupin původních obyvatel žijících v oblasti rozhodnutí vítají.

Rezervace má omezit také ilegální těžbu dřeva včetně vzácného mahagonu.

Zdroj: BBC

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů