Pátek, 19. dubna 2024

Mezi přílivem a odlivem

Mezi přílivem a odlivem
NP Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer
Oblast, kde se stírají hranice mezi zemí a mořem. Chvíli je to souš a chvíli voda, vše závisí na věčném koloběhu a biorytmu moře. Jedinečný ekosystém na pomezí přílivu a odlivu. Okrajové vody Severního moře - Wattenmeer, jak se oblast jmenuje, pokrývají prakticky celé západní pobřeží nejsevernější německé spolkové země Šlesvicka-Holštýnska. Od ústí Labe na jihu až k dánským hranicím na severu, celkem 460 km pobřeží. Není divu, že se svými 4410 km2 představuje zdejší NP Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer největší národní park ve střední Evropě.

Chvíli země, pak moře
Když odliv stáhne všechnu vodu do moře, odkryjí se rozsáhlé plochy. Chvíli písek, jinde bahno, někde zase slaniska, pláže, písečné duny, nebo místní "specialitu" - Halligen, malé ostrovy, které nejsou chráněné náspy a na jaře či při bouřkách je celé pohlcuje moře.
Jsou místa, kde při odlivu vůbec nezahlédnete mořský horizont a přitom právě můžete jít po pláži, která se tu před pár hodinami vytvořila, anebo se brodit kilometry mořskou vodou, která sahá jen po kotníky. Když se pak ohlašuje příliv pomalým stoupáním vody, pláže plné turistů (ročně jich do regionu zavítá 1,6 miliónu) se jako na povel vylidní.
Půda Wattenmeeru sestává především z jemnozrnného sedimentu - substance podobné bahnu, která se tu vytvořila za tisíce let při neustálém procesu periodických bouřkových záplav, zanášení a také vlivu člověka. Dnes samotné pobřeží a tedy i oblast národního parku odděluje od vnitrozemí z velké části vysoký travnatý, uměle vytvořený val, na němž se pasou ovce. Země za ním je totiž skoro stejně tak placatá a nízko položená, což při zvlášť vysokém přílivu vytvářelo ideální záplavovou oblast.

Ptáci i tuleni
Park představuje rovněž významnou migrační zastávku pro ptáky při jejich cestách přes Atlantik. Každoročně se tu zastaví přes dva milióny opeřenců a zhruba sto tisíc párů zde hnízdí. Celkem vědci napočítali na 3200 živočišných druhů, 250 z nich endemických.
Když se budete brouzdat vodou, určitě spatříte kraby, plže i mlže, mořské hvězdice či červy. Severní moře samozřejmě není tak bohaté na rozmanitost rybích druhů jako moře jižní, přesto tu bylo v pobřežních vodách identifikováno na 63 druhů ryb. Největším lákadlem jsou ovšem zdejší mořští savci - tuleň obecný, tuleň kuželozubý a sviňucha obecná. Ve slaniskách se daří i mnoha rostlinám, mj. tady rostou limonka, kostřava červená či jitrocel přímořský.

Ne jeden, hned tři
Podél celého území parku je několik informačních center, hlavní a velmi kvalitní Multimar Wattforum najdete ve městečku Tönning. Mezi přední atrakce patří vyjížďka lodí k tulením koloniím.
V oblasti Wattenmeer se kromě toho šlesvicko-holštýnského nacházejí ještě dva další národní parky podobného pobřežního ekosystému. Poblíž Hamburku je to NP Hamburgisches Wattenmeer a dále na západ při pobřeží Dolního Saska pak NP Niedersächsisches Wattenmeer. Společně tak tvoří chráněnou oblast o celkové rozloze přibližně 8 tisíc km2!
A právě letos slaví skupina tří parků dvacáté výročí, vyhlášeny byly totiž v roce 1985. -
AUTOR: ADÉLA POLÁKOVÁ

INFORMACE
Nationalpark Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer, Schlossgarten 1,
Tönning, Tel.: 49 (0) 48 61/6 16 70
webové stránky NP
www.wattenmeer-nationalpark.de
www.nationalpark-sh-wattenmeer.de
stránky akvária a informačního centra
www.multimar-wattforum.de
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů