Sobota, 20. dubna 2024

Ekolog: Vypalování trávy je barbarství

Ekolog: Vypalování trávy je barbarství
Ústí nad Labem - Vypalování trávy, ke kterému se zahrádkáři uchylují i přes hrozící tučné pokuty, považuje ústecký ekolog Marian Páleník za barbarství a přežitek.
"V plamenech hyne i užitečný hmyz jako jsou čmeláci nebo dokonce i ptáci či zajíci. Zahrádkáři si neuvědomují, že vypalováním plevelů odstraní jen část nechtěných rostlin, které jsou na povrchu. Dlouhé kořeny v zemi zůstávají a plevel tak může růst dál. Výsledný efekt pálení je nulový a lidé tímto zvěrstvem způsobí hodně škody," vysvětlil ekolog Marian Páleník.
S oteplením se zvýšily počty nepovoleného vypalování travních porostů, a tím pádem i zásahy hasičů u likvidací požárů trávy a lesa. Na místě mohou lidé, kteří travní porost zapálili, dostat od hasičů pokutu do jednoho tisíce korun. Ve správním řízení se postih může zvýšit až na několik set tisíc korun.
Usvědčit člověka, který založí požár na louce, ale není vůbec jednoduchou záležitostí. Mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan k tomu řekl, že pokud hasiči nikoho nechytí při činu, nebo pokud nemají svědky, nelze úmysl dokázat.
"K požárům travních porostů navíc dochází především na veřejných pláních, kam má přístup každý," uvedl Marvan.
Kvůli nedovolenému vypalování trávy jen za posledních pět dnů hasiči vyjížděli dvacetkrát.
"Není dne, abychom nevyjeli alespoň k jednomu požáru travního porostu nebo lesa," konstatoval Marvan.
Naposledy hasiči na Ústecku zasahovali včera odpoledne v Chabařovicích. Podle operačního důstojníka hasičů Pavla Velkého se na likvidaci travního požáru o rozloze 300 metrů čtverečních podílely čtyři jednotky - vedle profesionálních hasičů ještě drážní hasiči a dobrovolní hasiči z Chabařovic a z Chlumce. Za včerejšek od 10.00 do 16.00 hodin vyjížděli k dalším třem požárům trávy, a to v Přístavní ulici, na Erbenově vyhlídce a v Chuderovci.
Zástupce velitele drážních hasičů Pavel Johanovský poznamenal, že vedle úmyslného vypalování travních porostů dochází k zahoření suché trávy v okolí kolejí i v důsledku brždění vlaků.
Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů