Středa, 27. března 2024

Vojáci nejspíš odejdou z Boletic

Vojáci nejspíš odejdou z Boletic
Ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) včera udělal první krok k tomu, aby armáda vyhověla Jihočeskému kraji a odešla z výcvikového prostor Boletice. Stanovil si podmínky, za nichž by byl jeho resort ochoten vojenský újezd opustit.
"K ničemu jsme se ještě nezavázali, ale už neříkáme, že z Boletic neodejdeme," řekl po včerejší Kühnlově návštěvě jižních Čech jeho mluvčí Andrej Čírtek.
Ministerstvo například chce, aby Jihočeský kraj připravil příslušné změny zákonů anebo aby sehnal peníze na ekologické a pyrotechnické vyčištění území, které by podle odhadu mohlo stát více než dvě miliardy korun. "Na to peníze nemáme," dodal Čírtek. Ministerstvo si podle něj ovšem poradí s náklady na případné stěhování, které by mělo přijít na tři sta miliónů korun.
Ministr Kühnl uvažuje o odchodu z Boletic, ačkoli nejdůležitější složka jeho resortu - armáda - s opuštěním tohoto prostoru nesouhlasí. V jihočeských Boleticích se totiž mohou kromě tradičních střeleb cvičit i složitější manévry, což jinde nejde.
Stínový ministr obrany Petr Nečas z ODS je však přesvědčen o tom, že se armáda bez Boletic obejde. "Armáda tento výcvikový prostor nepotřebuje," tvrdí Nečas, podle něhož by se malá profesionální armáda obešla ještě bez jednoho cvičiště, kterých má v současnosti pět.
Odchod vojáků z Boletic prosazuje už několik let Jihočeský kraj. Jeho snahu dokonce před rokem podpořil prezident Václav Klaus. Když byl v zimě lyžovat na Šumavě, setkal se s tvůrci lyžařského areálu a poté si na Hrad pozval jihočeského hejtmana Jana Zahradníka (ODS) a ministry obrany a životního prostředí Miroslava Kostelku a Libora Ambrozka.
Jihočeský kraj by chtěl v Boleticích nechat za stovky miliónů korun vybudovat zimní středisko se sjezdovkami a běžkařskými tratěmi. Vláda však rozhodla, že se Boletice stanou součástí evropské soustavy chráněných území Natura 2000, což může záměr Jihočeského kraje velmi zkomplikovat. Na kopcích Chlum a Plešný, kde by lyžařský areál měl vzniknout, žijí vzácné druhy živočichů a rostlin.
"Nechci vyloučit, že tam nemůže stát ani jedna sjezdovka, ale říkám velmi nahlas, že to nemůže být žádný gigantický areál," řekl nedávno v Českém rozhlase ministr Libor Ambrozek. K šetrnému využití Boletic vyzvali jihočeského hejtmana rovněž pracovníci Biologické fakulty Jihočeské univerzity. "Tato území patří dnes z přírodovědeckého hlediska bez jakékoli pochybnosti k nejcennějším oblastem střední Evropy," napsali hejtmanovi.
Podle hejtmana Zahradníka se ovšem dají všechny problémy vyřešit. "Jsme na začátku seriózních jednání," řekl Zahradník. Uvedl, že prvním důležitým krokem bude zpracování územního plánu Boletic - pokud území armáda skutečně opustí.
"Co se bude smět v Boleticích udělat, to se udělá," řekl Zahradník, podle něhož by otevřený vojenský prostor mohl výrazně pomoci dalšímu rozvoji turistiky v této části republiky.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů