Pátek, 29. března 2024

Bobři dále rozšiřují svůj areál

Bobři dále rozšiřují svůj areál
Bludov U soutoku Moravy s náhonem Habermannova mlýna mezi Postřelmovem a Bludovem sídlí už druhou zimu kolonie bobrů. Zjistil to přírodovědec František John z katedry ekologie olomoucké univerzity, když v rámci zimního mapování bobrů prověřoval dřívější hlášení rybářů. " Podle množství loňských okusů soudím, že první rok tady přezimoval jen rodičovský pár. Intenzita kácení při tvorbě letošní zimní zásoby svědčí o tom, že dnes už jsou v kolonii i roční mláďata. Ta zůstávají po boku rodičů tři roky," řekl ekolog. Téměř kilometr dlouhý úsek na břehu náhonu a řeky je pokryt pokácenými olšemi a vrbami, v břehu jsou vyhrabané průrvy, jimiž si bobři usnadňují cestu z vody. Hodně kmenů je okousáno typickým způsobem do tvaru přesýpacích hodin.
Jedná se zatím o nejvyšší výskyt bobrů na řece Moravě proti proudu. Řeka je dnes kontinuálně osídlená na všech vhodných lokalitách až po soutok s Dunajem. Od hranice CHKO Litovelské Pomoraví, kde byli bobři vysazeni na začátku 90. let, je dnes na řece Moravě 50 stálých kolonií. Ta nejbližší po proudu sídlí od roku 2003 pod Leštinou, bobři žijí také na břehu řeky v Hájích, v Lukavici a Postřelmově. V povodí Moravské Sázavy žije bobr od roku 1999 na údolní nádrži Nemilka. Od roku 2001 se bobři původem z Moravy vyskytují také na rybnících severozápadně od Lanškrouna.
Ukazuje se, že bobři nejsou tak citliví na přírodní prostředí, jak si lidé většinou myslí. Nově objevená bludovská kolonie má totiž nory pár metrů od železničního mostu přes Moravu, rachot z projíždějících vlaků jim nevadí.
Zdroj:Jihlavské noviny - Vysočina
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů