Pátek, 19. dubna 2024

Majitelům lesů se nelíbí státní náhrady za přírodní rezervace

Majitelům lesů se nelíbí státní náhrady za přírodní rezervace
"Vlastníci nečekají zlatá vajíčka, která by zachránila ekonomiku lesních majetků. Ale mělo by to být vyvážené," řekl Roman Šimek delegátům na konferenci SVOL v Pelhřimově. Přípravu vyhlášky za sdružení sleduje dlouhodobě. Podle něj návrh některé újmy vypočítává částečně, jiné nezahrnul vůbec. SVOL sdružuje více než 1000 vlastníků nestátního lesa, kteří mají 13 procent výměry lesů v zemi. Veřejný zájem v lesích, spojený s rekreací nebo ochranou lokalit, rostlin nebo zvířat, se podle ministerských úředníků bude prosazovat stále více.

V rámci evropského programu Natura se v nejbližších letech rozloha chráněných území v Česku zvýší asi o pět procent, na více než 16 000 kilometrů čtverečních. Kompenzace za porosty a mimořádnou péči by měly státní pokladnu jen letos stát skoro 600 milionů korun. Lesů se týká více než polovina chráněné rozlohy. Majitelé lesů se obávají, že ochrana přírody bude na jejich úkor.

O náhrady za přírodní rezervaci Staré Ransko se již přihlásilo Lesní družstvo obcí Přibyslav na Havlíčkobrodsku. Ztráty za omezené hospodaření na 700 hektarech lesa od poloviny 90. let odhadlo na 20 milionů. V rezervaci je omezena těžba, místo chemického ošetření se používá lidská práce a na některých místech se nesmějí dělat žádné zásahy.

Podle družstva by vzniklé ztráty mělo hradit Ministerstvo životního prostředí. Asi před pěti lety na něj podalo žalobu, řešení sporu je ale v nedohlednu. Družstvo pro 45 obcí obhospodařuje 5700 hektarů lesa a 130 rybníků. Podle slov ředitele družstva Jiřího Svobody se ale přesně neví, kolika vlastníků se ztráty týkají. "Jsou to částky v řádech milionů. Vím, že větší vlastníci o ně všichni požádali. Ve vyplacení přiměřeného odškodného však moc nevěří".

Zdroj: ÚZPI
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů