Čtvrtek, 25. dubna 2024

O podobě nové ptačí oblasti

O podobě nové ptačí oblasti
Česká Lípa - Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě se stalo místem setkání představitelů obcí a zástupců CHKO Kokořínsko. Společně zde totiž jednali o podobě, fungování, ochraně a využití nově vzniklé ptačí oblasti.
"Ptačí oblast Českolipsko - Dokeské pískovce a mokřady byla vyhlášena koncem října loňského roku. Je jednou ze 41 ptačích oblastí navržených na území naší republiky k ochraně těch druhů ptáků, které jsou z hlediska Evropské unie ohroženy a je potřeba je chránit," řekl ing. Ladislav Pořízek z CHKO Kokořínsko. Ptačí oblast Českolipsko -Dokeské pískovce a mokřady se rozkládá z větší části v Libereckém kraji a částečně zasahuje do Středočeského kraje. Celková rozloha je větší než 9 tisíc hektarů.
"Území je jedinečné kombinací suchých stanovišť na pískovcových horninách s převážně borovými porosty s nízkou, zpravidla vřesovištní vegetací s pestrou mozaikou mokřadních biotopů, jako jsou podmáčené louky, rozsáhlé rákosiny, rašeliniště a rybniční soustavy," uvedl Pořízek.
Takovéto jedinečné pestré prostředí je domovem mnoha dnes již vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů, které je nutné chránit a vytvářet jim vhodné podmínky pro jejich přežití. Díky zachovalému přírodnímu prostředí bylo toto území vyhlášeno ptačí oblastí v rámci soustavy evropsky významných chráněných území NATURA 2000. Ptačí oblast byla zřízena pro ochranu pěti druhů ptáků, a to jeřába popelavého, motáka pochopa, lelka lesního, slavíka modráčka a skřivana lesního. Tyto druhy splnily kritéria navržená a závazná pro vyhlašování těchto chráněných území v celé Evropské unii.
"Vyskytují se zde samozřejmě i jiné významné a ohrožené druhy ptáků například bukač velký, čáp černý, orel mořský, chřástal vodní či sýkořice vousatá. Na území této ptačí oblasti se však tyto druhy nevyskytují v potřebném počtu," uvedl Pořízek.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů