Pátek, 29. března 2024

EU Lawmakers Want 2011 Deadline For Cleaner Beaches

EU Lawmakers Want 2011 Deadline For Cleaner Beaches
BRUSSELS - Europe should clean up its beaches and apply tougher water pollution checks by 2011, a European Parliament committee said on Thursday, bringing forward the proposed deadline by four years.

EU lawmakers in the environment committee also want to promote a new system of smiling face signs, like the "smileys" used in e-mails or text messages, to inform bathers of water cleanliness in the sea, lakes and rivers.

The system is part of an EU drive to raise water quality standards and reduce the risk of swimmers catching stomach bugs or respiratory illnesses from bathing in water polluted with human sewage and animal waste.

EU lawmakers are also urging the 25-nation bloc to devise an emergency plan to clean up after major pollution accidents.

The 732-member assembly will vote on the report next month.

If the EU assembly maintains the 2011 deadline, it will start a row with EU governments who want to keep the original 2015 date for meeting the higher water standards.


REUTERS NEWS SERVICE
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů