Čtvrtek, 28. března 2024

Ekocentrum bude otevírat

Ekocentrum bude otevírat
Jablonecko - Se začátkem turistické sezony se opět otevírá pro veřejnost Muzeum Jizerských hor Českého svazu ochránců přírody na Jizerce. První návštěvníky přivítá v neděli 1. května, kdy zahajuje provoz vernisáží fotografií Miloše Kirschnera.

"Slavnostní zahájení výstavy, která bude k vidění v muzeu po celý rok 2005, jsme naplánovali na 10.30 hodin," zve návštěvníky dobrovolnice Eva Novotná ze svazu Jizerka. Snímky známého jabloneckého fotografa Miloše Kirschnera přitom nebyly vybrány náhodně. Jejich společnou tématikou jsou totiž Jizerské hory a jejich příroda, což koresponduje i se zaměřením samotného muzea.
Muzeum Jizerských hor neboli Ekocentrum svazu Jizerka bude nyní otevřeno od května až do října, a to každou sobotu a neděli od 9.00 do 16.00 hodin.
"Stávající podoba muzea vznikla v roce 2003, kdy bylo přikročeno k jeho rozsáhlé obměně a rozšíření expozic," informovala Eva Novotná. Návštěvník se může seznámit s historií Jizerských hor, s pomníčky a legendami s nimi spjatými, léčivými prameny či přírodou hor nebo zajímavostmi v okolí. Expozice představuje také dějiny i současnost sklářské výroby a předměty, které jsou spjaty s životem místních obyvatel.
Muzeum současně slouží jako informační středisko. Místní dobrovolníci nabízí třeba informační servis v oblasti problematiky životního prostředí a ochrany krajiny CHKO Jizerské hory nebo organizují besedy a přednášky s ekologickou tématikou pro široký okruh zájemců.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů