Čtvrtek, 28. března 2024

Rušení trávníků za peníze? Soud to odmítl

Rušení trávníků za peníze? Soud to odmítl
Pokud chtěl někdo v Prostějově loni zrušit trávník nebo pokácet strom, musel za to radnici zaplatit. Za metr čtvereční trávy dvě stě padesát, za strom pět tisíc korun. Zelené peníze, i když se za ně sázely nové stromy, už ale město vybírat nemůže. Ústavní soud včera zrušil vyhlášku, která to umožňovala. Schválit takový poplatek totiž nemohou zastupitelé, ale jen poslanci zákonem.
"Daně a poplatky lze ukládat jen na základě zákona o místních poplatcích. Poplatky v tomto zákoně neobsažené nelze stanovit jen vyhláškou," uvedla soudkyně Eliška Wagnerová. Podle ní byla chyba vyhlášky v tom, že sice nazývala peníze náhradou za vykácenou zeleň, ale vlastně šlo o skrytý poplatek. Obec navíc nemůže sama takový poplatek stanovit, protože podle Listiny základních práv a svobod to lze pouze zákonem. "Dosud nebyl přijat zákon, který by stanovil poplatky za vykácení veřejné zeleně. Jeho přijetí je předjímáno v zákoně o ochraně přírody," dodala Wagnerová.
Vyhláška platila v Prostějově od 1. ledna loňského roku. Než ji v polovině října ministerstvo pozastavilo, radnice vybrala náhrady ve výši 116 500 korun. Peníze směřovaly do Fondu zeleně. "Rozhodnutí soudu respektujeme. Vyhláška se však osvědčila, tak budeme zvažovat, zda ji neobnovíme v jiné podobě," řekla mluvčí prostějovské radnice Jaroslava Tatarkovičová. Podle ní si lidé díky vyhlášce začali více všímat ztrácející se zeleně ve městě a vybrané peníze radnice použila opět pro výsadbu nebo přípravu zahradnických koncepcí. "Zda budeme lidem nyní vracet vybrané poplatky nebo ne, musí posoudit městští právníci," dodala mluvčí. Spor o vyhlášku o náhradách za ekologickou újmu je již druhým v pořadí. Před časem se krajskému úřadu nelíbilo, že město určilo různé sazby majitelům psů podle toho, zda bydlí v rodinných domech nebo v domech s více byty. Krajský úřad to považoval za diskriminaci skupin obyvatel. Vyhláška ale nakonec zůstala v platnosti. Na rozdíl od vyhlá šky obce Nezvěstice na Plzeňsku, která si vyhradila právo schvalovat obyvatelům chov prasat nebo krav a stanovila, že například nutrie mohou lidé chovat až sto metrů od jiných obydlí. Tu soudci zrušili pro rozpor s několika zákony. Obce se mnohdy snaží vyhláškami vyřešit problémy, na které již pamatují zákony, nebo schválí zákaz, na který jejich pravomoci nedosahují. To je také případ radnice v Chebu, která se snažila vyhláškou dostat z ulic lidi popíjející alkohol.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů