Čtvrtek, 18. dubna 2024

Mon - Idylický dánský ostrov

Ekologové již řadu let usilují o to, aby se unikátní oblast Mo/ns Klint před nájezdy turistů více chránila.
Mon - Idylický dánský ostrov
Brzy ráno je na východním cípu ostrova Mo/n klid. První sluneční paprsky kloužou po oblázkové pláži a zbarvují do růžova kolmé stěny zářivě bílých křídových útesů. Už za pár hodin na toto místo zaútočí davy návštěvníků. Přes sto metrů vysoké útesy ostrova Mo/n jsou jedním z hlavních turistických lákadel Dánského království a od jara do podzimu bývají zoufale přelidněné. Přesto stojí za návštěvu - podle některých lidí se jedná o úplně nejkrásnější místo v celém Dánsku. Ekologové již řadu let usilují o to, aby se unikátní oblast Mo/ns Klint před nájezdy turistů více chránila. Bílé křídové útesy ostrova Mo/n byly spolu s dalšími šesti oblastmi zařazeny do projektu na ochranu dánské přírody a zřejmě získají statut národního parku. Konečné rozhodnutí padne letos v létě.

Pastviny, dobytek, statky
Pokud se vypravíte do Dánského království, ostrov Mo/n by se určitě měl stát jedním z vašich cílů. Dýchá z něj poklidná venkovská atmosféra a přírodní scenérie na jeho východním cípu doslova berou dech. Možná Dánskem jen projíždíte na cestě do Švédska či Norska, ale i v takovém případě se návštěva Mo/nu vyplatí. Ostrov leží nedaleko hlavního tahu na Kodaň a mostu do Švédska, takže můžete jednoduše sjet z dálnice a přenocovat v některém ze zdejších pohodlných kempů. Pokud na Mo/nu pár dní zůstanete, poznáte Dánsko z té nejpřívětivější stránky.
Mo/n je celkem malý ostrov - má 218 metrů čtverečních a 12 tisíc obyvatel. Vystupuje z Baltského moře na jihovýchodě Dánského království. Od trajektového přístavu v Ro/dbyhavenu vede k Mo/nu poměrně nezajímavá cesta plochou krajinou jižních dánských ostrovů Lolland a Falster. Příjemným zpestřením je jen cesta po monumentálním dálničním mostě Faro/ přes průplav Storstro/mmen. Jakmile se přehoupnete přes most na Mo/n, začne být krajina rozmanitější. Pokud přijedete ze severu, od Kodaně, nejspíš si okamžitě všimnete, jak moc se atmosféra Mo/nu liší od sousedního "hlavního" dánského ostrova Sjaelandu. Zatímco Sjaeland je hodně hustě osídlený a krajinu hyzdí spousta průmyslových zón, na Mo/nu vás přivítají zvlněné zelené pastviny, přežvykující dobytek, roztroušené kamenné statky a útulné malé vesnice s hezkými kostelíky. Přívětivé kráse ostrova odpovídá i jeho název - Mo/n česky znamená "dívka".

Přírodní divadlo
Většina návštěvníků na Mo/n přijíždí hlavně kvůli pověstným bílým útesům. Je třeba podotknout, že procházka podél jejich úpatí nebo po vrcholcích je opravdu nezapomenutelným zážitkem. Mějte však na paměti, že Mo/ns Klint jsou oblíbeným výletním místem. Pokud si chcete návštěvu zdejšího přírodního divadla co nejvíc vychutnat, přijeďte brzy ráno, kdy je budete mít celé pro sebe.
Oblast Mo/ns Klint leží na východním pobřeží Mo/nu, takže budete muset po úzkých venkovských silnicích přejet celý ostrov. S každým dalším najetým kilometrem je krajina méně osídlená. Asfaltku v samém závěru putování vystřídá hliněná cesta plná výmolů, vedoucí hustými listnatými lesy. Stáhněte okénko a vdechněte vlhkou vůni trávy, mokré hlíny a tlejícího loňského listí - neodmyslitelně patří k této části Mo/nu.
Automobilem se až k útesům nedostanete; budete ho muset opustit na parkovišti několik set metrů od pobřeží. Ve stánku s občerstvením nebo v oblíbené hotelové kavárně tu doplňte proviant na cestu. Východní pobřeží Mo/nu je totiž úplně neosídlené, takže na procházce nenarazíte na žádný další obchod. Úzké pěšinky a dřevěné schody z příkrého svahu vás dovedou až k moři. Nutno podotknout, že procházka po zdejších útesech vyžaduje slušnou fyzickou kondici a pevnou obuv. Křehká křída se pod nohama drolí, pěšinky jsou hrbolaté a dole u moře vede cesta po kamenité pláži. I na trase, která se na mapě tváří jako krátká a nenáročná procházka, se můžete pořádně zapotit. Pokud jste zvyklí korzovat výhradně po městské dlažbě, naplánujte si na Mo/ns Klint jen krátkou trasu - například sejděte od parkoviště po dřevěných schodech k vodě a stejnou cestou se zase vraťte zpět. Když se vydáte po pláži na sever, po několika stech metrů dorazíte pod nejmohutnější z útesů, 128 metrů vysoký Dronningestolen. Celá oblast křídových útesů měří přes šest kilometrů. Pokud si troufáte na delší túru, vydejte se od parkoviště po kamenitém pobřeží severním směrem. Za každou zátočinou se vám otevřou nové výhledy na zubaté, rozeklané, zářivě bílé útesy, které vypadají obzvlášť působivě, když se do nich opírá slunce. Cestou se dívejte pod nohy - mezi oblázky se dají snadno najít zkameněliny. Všimněte si, že stěny křídových útesů jsou protkány žílami pazourků. Zdálky vypadají jako černé linky. Lidé pazourky z měkké křídy opatrně preparují a odvážejí si domů nádherně tvarované unikátní suvenýry. Asi po pěti kilometrech narazíte na odbočku vzhůru mezi útesy, která vás zavede k zámečku Liselund.

Hnízdečko lásky
Podobných staveb jako je zámek Liselund, stálo kdysi na východním pobřeží Mo/nu několik. Postupně se však za bouří spolu s částmi křídových útesů zřítily do moře. Mo/n už takto vinou řádění přírodních živlů přišel o obrovskou část svého bohatství. Například po celá staletí byl nejvyšším útesem ostrova stočtyřicetimetrový vrchol Sommerspiret. Ne-přestál však silnou vichřici a vlnobití v lednu 1988 a dnes už si můžete na jih od parkoviště prohlédnout jen jeho trosky.
Zámeček Liselund je po křídových útesech druhým největším lákadlem Mo/nu. Nejste zdatní turisté? Pokud se k zámku nechcete plahočit podél útesů, můžete zvolit pohodlnou cestu autem po silnici. Idylické sídlo nechal vystavět v roce 1795 francouzský hrabě Antoine de la Calmette - údajně jako hnízdečko lásky, kde si chtěl užívat s milenkou Lisou. Hrabě už v roce 1783 skoupil obrovské pozemky na Mo/nu s úmyslem proměnit zvlněnou přímořskou krajinu v park. Při realizaci svých plánů se svezl na vlně romantismu, která se tehdy valila Evropou: zahrada je plná jezírek, klikatých štěrkových cestiček, vzácných květin a stromů. V parku nechybějí skrytá zákoutí jako stvořená pro intimní schůzky, umělé ruiny, jeskyně, kapličky a altánky. Idylu dokreslují lekníny na hladině, poklidně plující páry vzácných opeřenců a zurčící miniaturní vodopády. Po parku stavitelé roztrousili zajímavé budovy jako čínský, švýcarský a norský pavilón. Jednou ze staveb je právě slavný miniaturní zámeček Liselund s doško vou střechou, který se stal jedním ze symbolů ostrova Mo/n.
Na šťavnatých loukách s výhledem na zámeček dánští turisté s oblibou usedají k pikniku; pokud je napodobíte, báječně si odpočinete. V létě se v areálu zámku Liselund pořádají koncerty a komorní hudební festivaly. V roce 1887 k původním budovám přibyl ještě takzvaný Nový zámek - není ale zdaleka tak romantický jako původní zámeček a v současné době slouží jako hotel.

Městské požitky
Mo/n je rájem především pro milovníky přírody, ale objevíte zde i několik zajímavých městeček a vesnic. Působí na první pohled obyčejně, ale řada z nich skrývá architektonické a historické poklady. Správním střediskem ostrova je Stege - jedno z nejmenších měst v Dánsku. Pokud jím budete pouze projíždět, nejspíš vás nezaujme. Středem města prochází hlavní silnice, v těsné blízkosti historických budov jsou necitelně umístěny moderní nevzhledné stavby. Přesto se vyplatí na chvíli opustit automobil a Stege si prohlédnout. Zejména boční uličky, kde se dochovala historická zástavba, mají příjemnou atmosféru. Projděte se po ulici Storegade s řadou pěkných měšťanských domů až k městskému příkopu z konce 15. století. Příkop býval naplněn vodou, měl tři strážní věže a mosty s branami. Pokud se brány uzavřely, stalo se Stege ostrovem - ze dvou stran jej omývalo moře, z východu bylo od zbytku ostrova odděleno vodním příkopem. Tento důmyslný obranný systém zažil zkoušku ohněm už v roce 1510, kdy se nájezdníci z Lübecku pokusili Stege dobýt. Bez úspěchu. Jestli vás zajímá historie, hodně se o ní můžete dozvědět v mo/nském muzeu ve Stege, kousek od městského příkopu.
Za dalšími architektonickými zajímavostmi se vydejte do vesnic Elmelunde, Fanefjord a Keldby. Jejich chloubou jsou nádherné kostely - obzvlášť zářivě bílý kostelík s nevšedně řešenou věží ve Fanefjord vám učaruje na první pohled. Kostelík obklopuje úpravný hřbitov, z něhož je pěkný výhled na poklidnou mořskou zátoku a slané mokřiny. Pokud budou dveře kostela odemčené, určitě vstupte dovnitř a pokochejte se pohledem na vzácně dochované barevné fresky, znázorňující život místních obyvatel v 15. století. Podobné se zachovaly také v kostelech v Elmelunde a Keldby.
Pokud vám duševní potrava ke štěstí nestačí, vydejte se za požitky světského charakteru do živého přístavu Klintholm Havn nebo Ha°rbo/lle Havn. Obě místa mají poklidnou atmosféru, typickou pro malé dánské přístavy - stěžně plachetnic cinkají ve větru, ze stánků s občerstvením voní uzené ryby a na písečných plážích děti stavějí hrady z písku. Určitě zajděte do restaurace a objednejte si některou z místních specialit - třeba noky nebo uzenou rybu.

Ostrov umělců
Nejspíš vás zarazí, že na poměrně malém ostrově prosperují desítky uměleckých obchůdků a galerií. Je to tím, že Mo/n je vyhlášeným "uměleckým" ostrovem. Je sídlem mnoha výtvarníků, z nichž někteří jsou známí i za hranicemi Dánska. Už před několika staletími se začali na ostrov stahovat dánští malíři, které bavilo zachycovat hru světel a stínů na útesech Mo/ns Klint. Pokračují v tom dodnes, takže zdejší galerie praskají ve švech a jako suvenýr si z Mo/nu můžete odvézt krásnou - a poměrně levně pořízenou - krajinomalbu. Na ostrově tvoří a vystavují také sochaři, umělečtí zlatníci a šperkaři, kameníci, tkalci a sklenáři. Ručně se tu pletou košíky a vyrábějí se svíčky všech možných tvarů a barev. Podél silnic si místní obyvatelé zřizují také starožitnictví a bazary. Pokud se rádi přehrabujete věcmi s minulostí a patinou, určitě u některého přibrzděte. Vedle bezcenné veteše, jako jsou zlámané rybářské pruty nebo prasklé keramické džbány, tu při troše štěstí můžete objevit zajímavý starožitný nábytek a doplňky do bytu.
Za nákupy nových uměleckých předmětů se můžete vypravit v podstatě do kteréhokoli městečka na Mo/nu. Keramické dílny fungují například v Borre, ve Stege nebo v Keldbylille. Také na přilehlých trpasličích ostrůvcích Bogo/ a Nyord je roztroušena spousta uměleckých obchodů a galerií. Ty nejzajímavější, sídlící ve starobylých cihlových domcích, si zachovaly atmosféru let dávno minulých. Pokud rádi nakupujete, v turistickém informačním středisku v městečku Stege si dokonce můžete vzít brožuru, která vás provede po nejzajímavějších krámcích na Mo/nu, Bogo/ a Nyordu. -
AUTOR: Michaela Klevisová

JAK SE TAM DOSTAT
Z Prahy na ostrov Mo/n je to nejkratší trasou asi 750 km. Jeďte přes Drážďany a Berlín na Rostock, odkud vás trajekt za 67 eur (cena zahrnuje automobil včetně pasažérů) převeze do dánského Gedseru. Počítejte s tím, že od 17. 6. do 4.9. zdraží o víkendech lodní lístek na 90 eur. Dále pokračujte po silnici E55 směrem na Kodaň.
O něco delší jízda autem, avšak kratší a levnější plavba po moři vás čeká, pokud pojedete z Berlína na Lübeck a dále po silnici E47 do přístavu Puttgarden. Zde se nalodíte na trajekt, který vás za 51 eur převeze do dánského Ro/dbyhavenu. Pokračujte po dálnici na Kodaň. Asi po šedesáti kilometrech sjeďte na mostě přes průliv Stostro/men na sousedící ostrůvek Bogo/, anebo využijte další odbočku přímo na Mo/n o několik kilometrů dál. Jízdní řády a aktuální ceny trajektů najdete na www.scandlines.de.


KDE SE UBYTOVAT
- Pokud sníte o ubytování ve šlechtickém sídle, přenocujte v zámku Liselund Slot (Langebjergvej 6, Borre) z 19. století, kousek od východního pobřeží, info@liselundslot.dk.
- Příjemné ubytování nedaleko hlavního města ostrova nabízí Pension Emelho/j (Kirkebakken 39, Elmelunde). Za dvoulůžkový pokoj se snídaní zaplatíte asi 1900 Kč., pension-moen@vip.cybercity.dk.
- Pokud chcete nocovat v kempu, zamiřte do Camping Mo/ns Klint ve východní části ostrova, kousek od křídových útesů, nedaleko osady Klintholm. Čeká tu na vás klidné prostředí, obchod a velmi komfortní sociální zařízení. Kempink je v provozu od 1. dubna do 31. října.
camping@klintholm.dk nebo www.campingmoensklint.dk

KAM NA JÍDLO
- Na dobrou kávu a čerstvé preclíky zajděte do Ho/yers Café (Storegade 58, Stege). Otevřeno tu ale mají ve všední dny jen do 17 hodin a o víkendu do 16 hodin. Tradiční dánská jídla, vynikající zeleninové saláty, ale také třeba jen pivo nebo vynikající kávu si vychutnejte v zahradní restauraci Lolles Ga°rd (vesnice Nyord na ostrůvku Nyord). Nadchne vás útulná "chalupářská" atmosféra. Na uzenou rybu zajděte třeba do restaurace A°lekroen v malém přístavu Klintholm Havn. Večeři si můžete nechat zabalit i s sebou. Posezení ve dvoře historického domu a obrovské porce typických dánských jídel nabízí restaurace Sto/beriet (Storegade 59, Stege).


AKCE MĚSÍCE

Dánské Dny umění
Na území celého Dánského království se ve dnech 14. - 16. května konají dny otevřených dveří v uměleckých ateliérech a dílnách, kde malíři, sochaři, keramici a další umělci pořádají nejrůznější workshopy a doprovodné akce. Jelikož Mo/nu se přezdívá Ostrov umělců, vyplatí se Dny umění (dánsky Kunstdage) prožít právě zde. Bližší informace: www.kunstdage,dk.


TIP NA VÝLET

Ostrov Nyord
Ze severozápadního cípu Mo/nu se klene most na nedaleký ostrůvek Nyord, který je oázou klidu a nedotčené přírody. Hned za mostem začínají podmáčené louky, táhnoucí se do daleka. Zdánlivě pusté mokřiny jsou domovem desítek druhů ptáků a každoročně se stávají cílem nadšených ornitologů, kteří se tu dokážou s dalekohledem toulat celé dny. Obzvlášť na jaře můžete z vyhlídkové věže vedle silnice sledovat divoké kachny, husy a spoustu druhů brodivých ptáků s hejny mláďat. Na vyhlídkovou plošinu by měli vyšplhat i ti, které ornitologie neláká - dá se odsud totiž přehlédnout velká část Mo/nu.
Louky, které každoročně zaplavuje slaná voda, zabírají převážnou část Nyordu. Po jediné silnici dorazíte do jediné vesnice, již se místní obyvatelé nenamáhali pojmenovat jinak než svůj ostrov. Vesnice Nyord má ne-opakovatelné kouzlo - vypadá téměř stejně jako před dvěma sty let. Městečko tvoří krásný venkovský kostelík a asi dvacet starých farem s vlastní ovocnářskou zahradou se spoustou jabloní, hrušní a broskvoní. K těm postupně přibyly další domy, jejichž vzhled je ovšem citlivě sladěný se starou zástavbou. Přes kamenné zídky přepadávají těžké větve jabloní, na zápraží se sluní vypasené kočky a starousedlíci dřímají na lavičkách ve stínu. Ostrov se bohužel vylidňuje a většina domů dnes slouží jen jako rekreační sídla. Ještě před sto lety žilo na Nyordu tři sta šedesát stálých obyvatel, dnes jich zbylo necelých padesát. Z původních čtyř obchodů se smíšeným zbožím zůstal jeden - krámek Lily Hansen s atmosférou časů dávno minulých.
Při procházce nepříliš rozlehlou vesnicí, nejspíš v zahradě jednoho ze starých domů, objevíte útulnou restauraci s dřevěným zahradním nábytkem ve stínu košatých jabloní. Ceny tu nejsou právě lidové (jako ostatně nikde v Dánsku), ale určitě si dejte alespoň čaj a zákusek. Když budete mít štěstí, společnost vám bude dělat majitelčin bílý perský kocour, vstřícně přijímající pozornost hostů. Stálými návštěvníky zahradní restaurace jsou bohužel také mračna komárů, s nimiž se však budete setkávat na celém vlhkém Nyordu. Určitě proto nezapomeňte do batůžku přibalit účinný repelent.


KAM S DĚTMI
Mo/n je ostrovem farmářů, takže tu přijdete do těsného kontaktu s hospodářskými zvířaty, což jistě ocení zejména městské děti. Dánové s oblibou berou své potomky na piknik doprostřed pastvin anebo na vyjížďku na ponících. Výlet v sedle poníka se hodí i pro jezdce-začátečníky. Obraťte se třeba na farmu Stenagerga°rd ve vesnici Klintevej, kde si buď můžete zaplatit jen vyjížďku na ponících, anebo se tu rovnou ubytovat.
www.stenagergaard.com


NÁKUPY
- Vkusnou uměleckou keramiku nakoupíte přímo od tvůrců v Toren Keramik (Klostervej 45, Stege) nebo v Bodil Keramik (So/markevej 2, Magleby).
- Moderní i starší dánské výtvarné umění prodává galerie Centrum (Storegade 22A, Stege).
- Ručně vyráběné svíčky koupíte v obchodě Ympelys (Klintevej 110, Keldby). Můžete se zde stát svědky jejich výroby a sami hotové svíčky namáčet do barvy.


INFORMACE
Turistická informační kancelář sídlí ve městečku Stege, kousek od hlavní silnice na adrese Storegade 2. Informace o ubytování a kulturních událostech na ostrově si můžete vyžádat faxem ( 45 55 81 48 46) nebo e-mailem feriehuse@team-moen.dk. Spoustu fotografií ostrova a informace v němčině nebo angličtině objevíte na www.visitmoen.dk
www.moen-touristbureau.dk.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů