Pátek, 29. března 2024

Zřízení rezervace zdržují zákony

Zřízení rezervace zdržují zákony
BEROUN (jaz) - Vrch Voskop by se měl stát v pořadí 19. maloplošným zvláště chráněným územím přírody v Českém krasu. O tomto záměru se jedná již šest let, a zatím bezúspěšně.

"Lokalita Voskop je velmi cenná z hlediska bohatství rostlinných a živočišných druhů a rozmanitosti prostředí. Měla by být zachována i pro budoucí generace. problém spočívá v tom, že lokalita se nachází v dobývacím prostoru Velkolomu Čertovy schody," uvedl místopředseda Dětí Země Martin Hytha. To, že se Voskop nachází prakticky celý ve stanoveném dobývacím prostoru vápencového lomu, až tak velký problém není. "Horší je to, že přibližně třetina navrhované rezervace Voskop leží na území, kde je povolena těžba. A naše zákony vůbec neřeší okolnosti, za kterých by mohlo být pro účely zřízení rezervace vyjmuto území určené k vytěžení," vysvětlil zástupce vedoucího Správy Chráněné krajinné oblasti Český kras Vojen Ložek.

Ochranáři se snažili najít s představiteli společnosti Velkolom Čertovy schody řešení problému. Dokonce již byla připravena smlouva o podmínkách, za jakých by se V oskop mohl skutečně stát rezervací."Smlouva ale podepsána není. Současná situace je taková, že chráněné území Voskop je určeno, v terénu označeno, uskutečnil se tu veškerý výzkum, ale neexistuje výnos, podle kterého by právně existovalo," konstatoval Ložek. Naštěstí pro přírodu mezi ochranáři a těžaři platí džentlmenská dohoda, podle které se na Voskopu vápenec těžit nebude.

"Už dávno jsme Voskop vyňali ze schváleného dobývacího prostoru, což je jasná garance, že se zde těžit nebude. V současné době tu panuje podle mého názoru přinejmenším stejně přísný režim jako v případné rezervaci," řekl mluvčí společnosti Velkolom Čertovy schody Miroslav Jandora. Těžba je podle něho směřována jinam."Z naší strany rozhodně vyhlášení rezervace Voskop nijak nebrzdíme. A to, že to trvá už šest let? Je velice technicky složité udělat chráněné území v dobývacím prostoru," prohlásil Jandora.
Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů