Pátek, 26. dubna 2024

Den přírody v Počátkách na Pelhřimovsku navštívily tisíce lidí

Den přírody v Počátkách na Pelhřimovsku navštívily tisíce lidí

POČÁTKY (Pelhřimovsko) -- Několik tisíc lidí navštívilo třetí ročník Dne přírody v Počátkách. Akce pro milovníky přírody se uskutečnila na naučné stezce Cestou starých soukenických mistrů počáteckých. Uspořádala ji radnice a kulturní zařízení města společně se zájmovými organizacemi a spolky, řekl  hlavní pořadatel Vít Kratochvíl.

Naučná stezka začíná v Počátkách u hřbitova ve Valchovské aleji a měří zhruba čtyři kilometry. Lidé si mohli prohlédnout ukázky plemen loveckých psů, chovu pernaté zvěře, ale také zbraní a trofejí. Zájemci si mohli vyzkoušet znalosti druhů vajec nebo vycpaných ptáků.

Rekreační středisko Valcha bylo rájem chovatelů. Malí návštěvníci obdivovali hlavně drobná hospodářská zvířata a exotické ptactvo. Rodiče se zajímali o pěstování bonsají a kaktusů. Atrakcí pro všechny byl jako každý rok skleněný úl. Spolek na ochranu zvířat nabídl opuštěné psy z útulku.

Náklady na akci, na kterou se sjeli lidé ze širokého okolí, dosáhly podle Kratochvíla pouhých 200 000 korun. Více než polovinu uhradili sponzoři, přispělo město Počátky a jeho kulturní zařízení, zbytek pořadatelé vyberou na vstupném. "Na Dnu přírody se podílejí dobrovolné organizace a spolky. Pracují bez honorářů, přesto však dokážou lidi zaujmout zajímavými expozicemi," uvedl Kratochvíl.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů