Čtvrtek, 25. dubna 2024

Po siedmy raz si pripomenieme Európsky deň prírodných parkov

Po siedmy raz si pripomenieme Európsky deň prírodných parkov

Európsky deň národných a prírodných parkov si v utorok 24. mája po siedmy raz pripomenú ochranári a milovníci prírody. Spája sa s vyhlásením prvých deviatich národných parkov v Európe, konkrétne vo Švédsku a prvýkrát ho iniciovala federácia Europarc v roku 1999. Aj na Slovensku sa pri tejto príležitosti uskutočnia viaceré podujatia. Napríklad Správa TANAP-u v Tatranskej Štrbe do konca týždňa ponúka rôzne besedy, prednášky, výstavy a exkurzie.

"Cieľom podujatia je upozorniť na význam národných parkov pri záchrane prírodného a kultúrneho dedičstva v Európe," presnil Juraj Švajda zo Správy TANAP-u. Dodal, že tohtoročná téma podujatia zdôrazňuje význam tvorby sústavy chránených európskych území NATURA 2000. Podčiarkuje spoluprácu s miestnym obyvateľstvom, zameriava sa na turistiku, poľnohospodárstvo a miestnu ekonomiku.

Po dohode federácie Europarc s Európskou komisiou je v tomto roku druhýkrát doplnené logo Európskeho dňa parkov o logo ďalšej akcie nazvanej Zelené dni. "Taktiež ide o podporu projektu NATURA 2000, najväčšej svetovej siete chránených území zo strany verejnosti, vládnych i mimovládnych organizácií, a to počas celého roka," vysvetlil Švajda.

Správa Národného parku Slovenský raj pripravila na 24. máj prezentáciu trojrozmernej vizualizácie územia zameranú na propagáciu regiónu Spiša. Súčasne v Stredisku environmentálnej výchovy v Spišskej Novej Vsi otvoria výstavu nazvanú Národné parky Európy.

Zdroj: www.orangeportal.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů