Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pohled na spálené ptáky oblomí i otrlého politika

Pohled na spálené ptáky oblomí i otrlého politika
Říkávají o mně, že jsem ekoterorista, tvrdí Pavel Křížek, vedoucí stanice pro handicapované živočichy. Má prý odvahu říkat nepopulární věci a nesmlouvavě volat svými argumenty k odpovědnosti i politiky na nejvyšších místech.
" Prošly mi rukama stovky opeřenců poraněných elektrickým proudem ze stožárů vysokého napětí. Ukažte mi někoho, kdo by mohl celé roky vydržet pohled na zuhelnatělé ptáky, kterým zaživa odpadávají křídla," vysvětluje Křížek, co předcházelo tomu, než se odhodlal vzít do ruky videokameru, aby síla obrazového svědectví pohnula svědomím odpovědných. Netušil, jak natočený materiál včetně vycpaných těl zmrzačených dravců nadchne odborníky z Národního muzea, že svolí k výstavě v prestižních prostorách.
Překvapivě ostré protesty některých zaměstnanců však zanedlouho učinily expozici s názvem Světlo pro Prahu jednou z nejnavštěvovanějších. " Chtěli ji zakázat, protože uklízečkám připadala příliš morbidní," odhaluje pozadí celé aféry. " Když se to proslechlo, začaly chodit další tisíce návštěvníků. Stále častěji se potom ozývaly hlasy, proč dravci v zemi s dlouhou tradicí ochrany přírody stále umírají za tak krutých podmínek," komentuje situaci, která nahrála jeho dalším snahám. Povzbuzen úspěchem rozhodl se přinést své svěřence přímo do kanceláří politiků. " Když mi říkali, že situaci změnit nelze, chtěl jsem, aby to vysvětlili i tomu zmučenému ptákovi," naznačuje Křížek něco ze způsobu jednání, jakým se mu později podařilo pro svou aktivitu získat podporu z nejvyšších míst. Mezi ty, kteří ve finále stáli na jeho straně, patřil také bývalý předseda vlády Vladimír Špidla.
" Na sloupy vedení se dnes postupně montují kryty, aby ochránily dravce," připomíná současnou situaci. Dlouhé spory neunikly pozornosti ani v zahraničí. " K smlouvám, v nichž je zakotven podobný způsob ochrany ptáků, se připojilo už dalších osmdesát států," uvádí výsledek dlouhého boje, na který je právem pyšný.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů