Pátek, 29. března 2024

Ochránci přírody na Valašsku likvidují křídlatku

Ochránci přírody na Valašsku likvidují křídlatku

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ (Vsetínsko) -- Ochránci přírody zahájili na Valašsku chemickou likvidaci houževnaté rostliny křídlatky. V průběhu zhruba dvou týdnů ošetří několik desítek lokalit na Vsetínsku, zejména na území Valašského Meziříčí, kde křídlatka vytlačuje kulturní zeleň. ČTK to dnes řekl mluvčí města Josef Beneš.

Meziříčští ochránci přírody získali na likvidaci rostliny grant ve výši 70 000 korun. Radnice jim přidala dalších 30 000 korun. Ekologové za získané peníze ošetří pouze městskou zónu. "Na ošetření břehů řeky Bečvy, které lemují místy až několik kilometrů dlouhé pásy křídlatky, nemáme dostatek lidí, techniky ani peněz. Kromě toho zde hospodaří společnost Povodí Moravy," upřesnil ekolog Milan Orálek.

Aby byl výsledek zaručený, ochránci přírody, odění do ochranných kombinéz, postřik v červenci zopakují. Další fáze postřiku je naplánována také na příští roky. "Jednu lokalitu jsme ošetřili před třemi lety a potom už se v této proceduře nepokračovalo. Nyní tam začínáme znovu," vysvětlil Orálek.

V místní části Bynina ekologové možná svedou boj i s dalším vetřelcem z rostlinné říše, s agresivnějším a nebezpečnějším bolševníkem velkolepým. "Někdo ho vyhodil na smetiště a bolševník se rozrostl tak, že s ním bojujeme už několik let," poznamenal Orálek.

Křídlatka je bylina, která má vysoké nároky na sluneční záření. Často se vyskytuje na březích vodních toků nebo poblíž komunikací a vytlačuje okolní vegetaci. Odstraňování křídlatky je velmi časově a finančně náročné. Křídlatka se musí několikrát postříkat herbicidem a poté vysekat a spálit.

Michaela Bradová
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů