Čtvrtek, 18. dubna 2024

Připravují šumavské stezky pro koně

Připravují šumavské stezky pro koně
Hipotrasy na české straně se propojí s dolnobavorskými

Příprava rozsáhlého česko-německého projektu šumavských a pošumavských stezek pro jezdce na koních, finančně podporovaného Evropskou unií, je v plném proudu. V čele starostů, které projekt zaujal, stojí Jiří Jukl (KDUČSL) z Hartmanic.
"V obcích počítáme s vybudováním zázemí pro koně. Na vybraných farmách chovatelů koní budou ohrady pro koně putujících jezdců, kryté přístřešky a někde také stravovací, ubytovací a sociální zařízení," uvedl iniciativní hartmanický starosta s tím, že na každém záchytném místě hipotrasy bude informační tabule s mapou s vyznačeních dalších záchytných bodů.
Pár stovek kilometrů stezek na české straně bude propojeno se stezkami v Dolním Bavorsku, které jsou již několik let vyšlapávané koňskými kopyty.
"Pravidelně vydáváme mapy hipotras s vyznačením farem a penziónů. Majitelé těchto zařízení se u nás podílejí na financování projektu," poznamenala německá odborná konzultantka projektu Urschula Lundqvist.
Zatímco u nás nabízejí šumavští chovatelé koní a majitelé farem pro agroturistiku pronajmutí koní na vyjížďku, samozřejmě vždy s doprovodem, v Bavorsku je tomu naopak. "Většina lidí má dost peněz na to, aby sama koně vlastnila a chovala, když se hodlá věnovat jezdectví, byť pouze rekreačně," dodala paní Lundqvistová.
Předpokládá se, že budou v nedaleké budoucnosti koňské trasy propojeny přes hraniční přechody Fleky-Hofberg a Prášily-Scheureck. Dříve, než na novou síť stezek vstoupí v příštím roce první koně s jezdci, musí jejich existenci odsouhlasit vedení Národního parku Šumava a Chráněné krajinné oblasti a Národního parku Bavorský les.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů