Sobota, 20. dubna 2024

Památné stromy chrání zákon, na Žďársku jich jsou desítky

Památné stromy chrání zákon, na Žďársku jich jsou desítky
Alena Štouračová
Žďársko V našem okolí se mnohdy objevují stromy, které se svým věkem, velikostí a historickým významem vymykají obvyklému rámci. Jejich zabezpečení je upraveno zákonem o ochraně přírody a krajiny, který zavádí kategorii památný strom. V chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy eviduje Správa CHKO celkem čtyřicet tři památných stromů. "Z nejvýznamnějších bych mohl jmenovat Lukasovu lípu v Telecím u Poličky, lípu na Chobotském dvoře, lípu u Tokozu ve Žďáře nad Sázavou, lípu na Blatinách, jilm ve Stružinci nebo javor mléč v Krucemburku,"vysvětlil vedoucí Správy CHKO Žďárské vrchy Pavel Vaněk.

Staleté stromy vyhlašuje správa CHKO Památný strom je především přírodním objektem, jemuž dává vyniknout jeho vzrůst, druh či postavení v krajině. Pokud je strom vyhlášen jako památný, požívá potom dle zákona zvláštní ochranu. Správní orgán stanoví jeho ochranné pásmo a nechá strom označit cedulí se státním znakem. Strom je potom evidován v ústředním seznamu, který spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny.

Lukasova lípa zpívá "Vyhlásit strom za památný mají podle zákona v pravomoci pověřené úřady. V rámci CHKO Žďárské vrchy je to správa "chráněnky". Toto vyhlášení je dáno historickou hodnotou, druhem či stavem stromu,"uvedl Vaněk. Památné stromy patří mezi významné prvky kulturní krajiny. Proto je o ně třeba neustále pečovat. "Památné stromy vyžadují odbornou péči. V zájmu programu Péče o krajinu provádíme jejich pravidelnou kontrolu. Každý strom ale vyžaduje něco jiného. Někdy stačí jen pouhá údržba, někdy musí být zásah radikálnější,"dodal vedoucí CHKO Žďárské vrchy. Nejstarším stromem, který má Správa CHKO Žďárské vrchy na starosti, je Lukasova zpívající lípa v Telecím u Poličky. Ta patří k nejstarším a nejmohutnějším stromům v České republice. Pověst vztahující se k tomuto stromu vypráví o tajném českém bratru, který v prostorné dutině stromu nalezl úkryt. Tam prý opisoval Nový zákon i zakázané žalmy. Svítil si lojovými svíčkami, texty si prozpěvoval a při šumění koruny stromu vznikal dojem, že lípa zpívá.
Zdroj:Žďárský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů