Pátek, 29. března 2024

Anketa Strom roku 2005 má 12 finalistů

Nadace Partnerství ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí vyhlásila již pátým rokem celostátní anketu Strom roku.
Anketa Strom roku 2005 má 12 finalistů

Svůj oblíbený strom mohl navrhnout kdokoliv - jednotlivci, rodiny, obce, sdružení, školy, firmy a jakékoli další organizace v období od 21. března do 31. května 2005. Jednotlivé obce si mohli také zorganizovat místní regionální kola ankety. Včera se v Praze sešla jedenáctičlenná odborná porota, která z celkem 97 došlých návrhů nejsympatičtějších stromů vybrala 12 finalistů.

O tom, který z nich se stane Stromem České republiky roku 2005, bude od 1. srpna rozhodovat veřejnost hlasováním mimo jiné pomocí DMS zpráv. „Návrhy jsou letos skutečně kvalitní a je vidět, jak anketa rok od roku stále víc zapouští kořeny do celé společnosti. Stromy nenavrhují jen jednotlivci, ale celé školy, města i regiony,“ uvedla členka poroty spisovatelka Marie Hrušková.

“Rozhodování poroty bylo tentokrát dramatické, každý měl jiné favority a mnohokrát jsme museli hlasovat. Těší mne, kolik lidí vidí stromy, jejich osobitou duši a chce jim pomoct,“ popsala Marie Hrušková. Při výběru finalistů ankety Strom roku zohledňovala porota složená z odborníků a partnerů ankety zejména příběh stromu a celkové zpracování návrhu. Rozhodující bylo i to, kolik lidí daný strom navrhlo a jaký význam má pro svoje místo, obec či region. Svou roli sehrál také vzhled a druh stromu a region, ve kterém se nachází.

Anketu Strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství [1] spolu s Ministerstvem životního prostředí v rámci programu Strom života [2], jehož generálním partnerem je Skanska CZ.„Anketou chceme upozornit na význam stromů pro životní prostředí. Prostřednictvím stromů chceme přivést lidi k zájmu o prostředí, ve kterém žijí. Jsem ráda, že stále více lidí chápe skutečný význam stromů,“ řekla Jana Dlabková z Nadace Partnerství.

Zvláštní kategorií jsou „Stromy hrdinové“. Tento titul získají stromy, kterým hrozí vážné nebezpečí vlivem lidské činnosti (stavba, doprava, emise či pokácení), na které je potřeba upozornit.

 

Slavnostní vyhlášení výsledků celostátní ankety proběhne v předvečer Dne stromů 19. října 2005 u příležitosti Koncertu pro stromy v Besedním domě v Brně. Odměnou pro vítězný strom bude jeho odborné dendrologické ošetření na jaře 2006. V případě, že strom bude zdráv, bude náhradní odměnou pro danou lokalitu výsadba nových mladých stromků za účasti veřejnosti.

Finalisté ankety Strom roku 2005:

1.      Dub Bzdinka – Středočeský kraj

2.      Votický javor – Středočeský kraj

3.      Památná lípa u Ústějovské kapličky – Jihočeský kraj

4.      Maxův klen u Kozího potoka – Karlovarský kraj

5.      Lípa v Radonicích – Ústecký kraj

6.      Největší jilm vaz – Liberecký kraj

 

7.      Klamošská lípa – Královehradecký kraj

8.      Ronovská líska – Pardubický kraj

9.      Pernštejnský tis – Kraj Vysočina

10. Lípa Márinka v Habrovanech – Jihomoravský kraj

11. Lipnický Opičák – Olomoucký kraj

12. Skaštická lípa – Zlínský kraj

 

Titul Strom hrdina roku 2005 získaly:

1.   Dub Karel – Hlavní město Praha

2.   Prachatický jilm – Jihočeský kraj

3.   Lípa v Kašovicích – Plzeňský kraj

4.   Buk ve Smiřicích – Karlovarský kraj

5.   Oldřichův dub v Peruci – Ústecký kraj

6.   Tis v Novém Městě nad Metují – Královehradecký kraj

7.   Lípa v Nebeské Rybné – Královehradecký kraj

8.   Štikovská lípa – Kraj Vysočina

9.   Nosislavská hruška – Jihomoravský kraj

10.  Jedovnická lípa – Jihomoravský kraj

11.  Vítkovská lípa – Moravskoslezský kraj

12. Orešák z Obecin in memoriam– Zlínský kraj

 

Podrobné informace o anketě Strom roku a její pravidla najdete na www.nadacepartnerstvi.cz nebo www.stromzivota.cz.

 

Kontakt:

Jana Dlabková, Nadace Partnerství, 608 002 789, strom.zivota@ecn.cz

Michal Veselý, Nadace Partnerství, 737 381 376, michal.vesely@ecn.cz

 

 

Poznámky:

[1] Nadace Partnerství je nejvýznamnější česká nadace podporující ekologické projekty ve všech regionech České republiky. Společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí konsorcia Environmental Partnership. Od svého vzniku v roce 1991 podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 100 miliónů korun už na 1500 projektů nevládních neziskových organizací a obecních úřadů. Nadace je příjemcem příspěvku do nadačního jmění z Nadačního investičního fondu. Od roku 2004 se Nadace Partnerství sloučila s Nadačním fondem Josefa a Petry Vavrouškových.

[2] Program Strom života podporuje výsadbu především původních druhů stromů v České republice. Jedná se zejména o ovocné stromy, ale i jiné druhy stromů do stromořadí a alejí kolem cest či o osamocené stromy v krajině. Stejně jako výsadba stromů je důležitá i druhá strana projektu, a sice zapojení širokého spektra lidí do výsadeb stromů a následné péče o ně a o zvýšení zájmu veřejnosti o stromy a zeleň vůbec. Program funguje v České republice od roku 2000. Za tu dobu bylo vysázeno asi 9000 stromů a do jejichž výsadeb se zapojilo přes 5000 lidí z řad dětí, učitelů, rodičů, obyvatel malých obcí i městských sídlišť. Stromy jsou vysazovány dvakrát ročně, na jaře v březnu a dubnu a na podzim v říjnu a v listopadu. O finanční podporu svých projektů na sázení stromů se mohou přihlásit všechna občanská sdružení, školy a obce v České republice.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů