Středa, 24. dubna 2024

Bydlení v přírodním stylu

Bydlení v přírodním stylu

K nejoblíbenějším materiálům patří stále ty, které mají co nejvíce společného s přírodou. Z nich potom jednoznačně vede dřevo. Jak by také ne - je lehké, teplé na dotek a k okolnímu prostředí ekologické. Navíc se snadno udržuje a když doslouží, poměrně jednoduše se ho zbavíme. Stačí párkrát přiložit do kamen či krbu a ještě se příjemně ohřejeme.

Kromě domácích dřevin můžeme vybírat z celé škály exotických. Nejen můžeme, ale musíme. Smrk či borovice jsou sice levnější, pro použití v exteriéru se ale moc nehodí. Tady jednoznačně vedou prim "exoti". Počáteční investice je sice vyšší, ale určitě se vrátí, protože dřevěné prvky z exotických dřevin vydrží déle.

Pro venkovní použití se nejvíce hodí teak, ipe, iroko, bangkirai, itauba, tatajuba. Lépe odolávají vlhkosti, tlení a hnilobě.

Bez nábytku to nejde

Pokud máme aspoň malou zahrádku, balkon či terasu, neobejdeme se bez zahradního nábytku. Měl by být nejen stabilní a pohodlný, ale musíme počítat s tím, že po sezóně jej budeme chtít někam uložit. Stohovatelné židle, skládací stoly a lavice jednoznačně vedou. Pokud nemáme pro jeho uložení místo a bude tedy na zahradě umístěn celoročně, je třeba počítat s častější údržbou. Proto je dobré při nákupu zjistit, zda je nábytek povrchově upraven. V případě že ne, neváhejme a opatřeme jej vhodným nátěrem, prodloužíme tak jeho životnost.

Velmi populární jsou i další dřevěné prvky. Přístřešky, pergoly a zástěny. Chrání před větrem i zvědavými zraky sousedů a kolemjdoucích a dodávají pocit tolik potřebného soukromí.

Pergoly zase rozšiřují náš obytný prostor, jsou přechodem mezi interiérem zahradou. Zpravidla mají jednoduchou rámovou konstrukci ze svislých stojek, vodorovných trámů a vodorovných, šikmých nebo obloukových krokví. Důležité je jejich správné ukotvení. Dřevěné sloupy by se neměly dotýkat půdy, protože vzlínající vlhkost by mohla způsobit hnití dřeva.

Nejlepší je vyschlé

Nejlepší je použít k výrobě nábytku a pergol dokonale vyschlé dřevo. Pokud šetříme a pořídíme levnější řezivo rovnou z pily, musíme počítat s tím, že nás při jeho sesychání čekají problémy. Po sezóně je třeba dřevo prohlédnout, poškozené části opravit a vše povrchově upravit. K dispozici je celá řada barevných mořidel a barev na ekologické bázi.

Dřevěná podlaha je stále módní - Zdroj: Obi

Dřevo je všestranný materiál. Uplatní se nejen na nábytek, pergoly, přístřešky či ploty. Můžeme ho použít i při různých úpravách terénu. Velmi dobře vypadají dřevěné schody, můstky, obrubníky, podlážky a dokonce i dřevěná dlažba.

Obložit dřevem můžeme i fasádu dokonce budeme in, protože právě tyto obklady jsou momentálně ve světě nejžádanější. Nejvhodnější pro použití na fasády je severský smrk (ten zpravidla upravujeme barevnou glazurou) nebo severský modřín, který se zpravidla ponechává přírodní a má dlouhou životnost.

Zvolit můžeme samozřejmě i jiné dřevo například borovici či teak. Vybíráme zásadně dřevo bez suků a prasklin a pohlídáme si, aby mělo předepsanou vlhkost. Připevňujeme jej na hliníkovou nebo dřevěnou konstrukci. Povrchový nátěr je třeba obnovit přibližně po pěti letech.

Autor: Eva Jelínková
http://bydletelepe.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů