Úterý, 16. dubna 2024

Drancování Amazonie má rekordní tempo

Drancování Amazonie má rekordní tempo
Plíce planety se mění v překližku * Osmdesát procent veškeré těžby je v rozporu se zákonem

Ničení panenského pralesa v brazilské Amazonii se loni přiblížilo smutnému rekordu z roku 1995 - oproti tehdejší ničivé sezóně, kdy zmizelo 29 tisíc km2 pralesa, loni těžařské společnosti zlikvidovaly porost na 26 tisících km2. Přitom jen zlomek této rozlohy byl vykácen legálně.
Ojedinělé dobré zprávy z Amazonie proto jsou jen malou náplastí na obavy ekologů, že mizení deštných pralesů se odrazí na urychlení globálních klimatických změn.
"Po vraždě ekologické aktivistky sestry Dorothy Stangové a zprávě o rekordním tempu těžby dřeva máme konečně něco pozitivního," komentovala Rebeca Lererová z brazilské odbočky Greenpeace v Manausu rozhodnutí státu a města Sao Paulo vyhlásit kampaň za "ekologicky příznivé město".
S ojedinělou iniciativou přišli v minulých dnech guvernér Geraldo Alckmin a starosta José Serra. "Toto rozhodnutí výrazně zavře dveře ilegální těžbě a přiměje dodavatele brát ohled na ekologické zákony. Doufáme, že ilegální dřevaři ztratí velkou část odběratelů," dodala.
Je smutné, že vzestup ohledů vůči deštnému pralesu a životnímu prostředí v Brazílii podmínily až tragédie nebo skandál. Napřed museli nájemní vrazi zabít americkou jeptišku Stangovou, aby úřady vyhlásily kmenové území domorodců národním parkem. Nyní musela vejít ve známost rekordní statistika ilegální těžby dřeva, aby se brazilská metropole obchodu a finančnictví postavila za přátelský postoj měst k životnímu prostředí. Údaje o loňské těžbě dřeva zveřejněné Brazilskou agenturou pro životní prostředí (IBAMA) šokovaly i odborníky. Nepřekvapil fakt, že úroveň těžby se přiblížila smutně proslulému rekordu z poloviny devadesátých let, ale oficiální přiznání, že 80 procent těžby je v rozporu se zákonem.

Úspěšný zátah proti podvodníkům

Jen ve státě Mato Grosso odhalila policie ve spolupráci s IBAMA síť 431 ilegálních dřevařských firem, z nichž některé fungovaly i 14 let. V bezprecedentním zátahu, kterého se zúčastnilo 450 policistů a tři desítky agentů IBAMA, uvízlo 89 lidí, kteří těžbu organizovali, falšovali doklady a podpláceli úředníky.
Už první vyšetřování zjistilo, že metody těchto firem se vyznačovaly mimořádnou mírou destrukce. Těžaři si v panenském pralese vybírali jen nejhodnotnější stromy, jejichž selektivním kácením ovšem poškozovali široké okolí, a tím zvyšovali zranitelnost pralesa. Jinde naopak těžili plošně a porosty rozdělili širokými pásy spálené země. Pily - nejen ilegální - zpracovávají vytěženou dřevní hmotu z mnohdy vzácných a pro indiány posvátných stromů na levnou překližku velice neekonomicky.

Kontrola nestačí

Aktivisté Greenpeace například zjistili, že až 70 procent dřevní hmoty se mění v nepoužitelný odpad.
Nad těžbou dřeva v Amazonii sice bdí satelity a letadla, ale jejich rozlišovací schopnost je nedostatečná. Satelitní kamery nedokáží rozpoznat v pralese mýtinu o několika desítkách metrů a kácení jednotlivých stromů není rozpoznatelné ani z hlídkového letadla. Přitom ve státě Amazonas připadá na čtyři milióny hektarů pouze jediný inspektor IBAMA. Agentura připouští, že má pod kontrolou jen deset procent těžebních aktivit.


Těžba dřeva nabírá obrátek

* Vloni zničeno 26,1 tisíce km2 pralesa, z toho 80 procent ilegální těžbou.

* Selektivní těžba odebere jen 10 až 40 % stromů, ale poškodí 14 až 50 %.

* Až 70 procent z vytěžené dřevní hmoty končí jako odpad.

* Za desetiletí 1995-2004 vytěženo 589 tisíc km2 pralesa (rozloha Francie).

* V sezóně 1999/2000 vykáceno 19,8 tisíce km2, o 15 % víc než za sezónu 1998/1999 (17,2 tisíce km2).

* Celkem odlesněno, poškozeno a osídleno 47 % původní Amazonie.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů