Pátek, 29. března 2024

Posuzování zásahu do významného krajinného prvku při rozhodování o stanovení průzkumného území

SDĚLENÍ sekretariátu rozkladové komise o správním rozhodnutí ministra životního prostředí
Posuzování zásahu do významného krajinného prvku při rozhodování o stanovení průzkumného území

k § 4 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů

k § 6 odst. 2 zák. č. 62/1988 Sb., o geologických pracích, ve znění pozdějších předpisů

Na základě rozhodnutí o stanovení průzkumného území nemůže dojít k zásahu do významného krajinného prvku. Intenzita zásahu do významného krajinného prvku může být posuzována až na základě schváleného projektu geologických prací, který průzkumná organizace zpracovává až po vydání rozhodnutí o stanovení průzkumného území. (Rozhodnutí ministra životního prostředí ze dne 5. listopadu 2004, č.j. M/101072/04, SRK/706/R-1642/04)
Ministerstvo životního prostředí stanovilo svým rozhodnutím dle § 4 a 4a zákona o geologických pracích ve prospěch společnosti G. průzkumné území D. O. pro vyhledávání a průzkum ložisek vyhrazeného nerostu – pyroponosné horniny. Proti tomuto rozhodnutí podalo občanské sdružení P. R. včasný rozklad, v němž ministerstvu mj. vytýká, že v průběhu řízení nebylo doloženo závazné rozhodnutí orgánu ochrany přírody podle ustanovení § 4 zákona o ochraně přírody a krajiny.
Dle jeho názoru by rozhodnutí mělo rovněž řešit vliv průzkumných prací na hladinu podzemních vod a na náklady žadatele by mělo být zpracováno biologické hodnocení podle ustanovení § 67 zákona o ochraně přírody a krajiny. Ministr s přihlédnutím k návrhu zvláštní (rozkladové) komise dospěl k názoru, že rozkladem napadené rozhodnutí je třeba zrušit a věc vrátit správnímu orgánu, který je vydal, k novému projednání a rozhodnutí, avšak výhradně z toho důvodu, že obsah rozhodnutí je zmatečný a neodpovídá požadavkům na náležitosti rozhodnutí dle ustanovení § 47 zák. č. 71/1967 Sb., o správním řízení (správní řád), ve znění pozdějších předpisů.

Z odůvodnění:
V otázce nutnosti existence souhlasu závazného stanoviska orgánu ochrany přírody k zásahu do významného krajinného prvku podle ustanovení § 4 zákona o ochraně přírody a krajiny v řízení o stanovení průzkumného území se ztotožňuji s názorem ministerstva. Na základě rozhodnutí o stanovení průzkumného území nemůže dojít k zásahu do významného krajinného prvku. Intenzita zásahu do významného krajinného prvku může být posuzována až na základě schváleného projektu geologických prací, který průzkumná organizace zpracovává až po vydání rozhodnutí o stanovení průzkumného území. Uvedený závěr lze ostatně dovodit i ze samotného zákona o geologických pracích. Podle ustanovení § 6 odst. 2 tohoto zákona se při projektování geologických prací zjišťuje, zda se geologické práce nedotýkají zájmů chráněných zvláštními předpisy. Uvedené lze dle mého názoru vztáhnout i na problematiku biologického hodnocení (§ 67 zákona o ochraně přírody a krajiny), jehož provedení ve svém rozkladu požaduje občanské sdružení P.R.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů