Čtvrtek, 28. března 2024

Vinaři chtějí zjednodušit boj proti špačkům, jejichž hejna ničí úrodu

Vinaři chtějí zjednodušit boj proti špačkům, jejichž hejna ničí úrodu
Brno Špačci ohrožují úrodu vína na jižní Moravě. Zákon ale vzal vinařům z rukou většinu nástrojů, jak náletům zabránit. Nemohou po hejnech nejen střílet a dokonce je ani nesmějí plašit.

" Škody, které letos špačci způsobí, odhaduji na desítky až stovky milionů," potvrdil včera Antonín Šťastný z Vinných sklepů Valtice. Ptačí hejna útočí na vinice již nyní a náletů má přibývat. " Plašení a odstřely špačka může povolit radnice v sídle malého okresu. Každá k tomu ale přistupuje naprosto odlišně," dodal.

Úřady jsou navíc žádostmi zavaleny. Řízení může trvat až několik týdnů. " Většinou se do něj navíc zapojují ekologické iniciativy, takže se papíruje i šedesát dní, zatímco špačci ničí úrodu," potvrdila krajská radní Marie Cacková. Podle ní je nutné proces zjednodušit. " Dosud byl špaček lovnou zvěří, novela zákona o ochraně přírody ho ale z této skupiny odsunula. Vztahuje se tak na něj přísnější ochrana," upřesnila. Krajští politici proto chtějí přesvědčit ministerstvo životního prostředí, aby umožnilo jednodušší postup. " Mělo by stanovit, za jakých okolností lze špačky plašit a za jakých střílet," dodala Cacková. Vinaři i majitelé sadů by se pak při ochraně úrody před špačky řídili vyhláškou a nemuseli by již jednotlivě žádat o povolení.

Ekologové připouštějí, že problém existuje. Odmítají však variantu, že by mohli vinaři, ale i ovocnáři či zahrádkáři po špačcích střílet. " Neuplatňujeme další možné metody, jaké jsou k vidění třeba v Rakousku," poznamenal ekolog Mojmír Vlašín. Podle něho lze k ochraně úrody využít sokolníky a ochranné sítě. " Nikoli ale rybářské jako v Itálii, ale plastové, do nichž se ptáci nezachytí," popsal Vlašín.

Vinaři upřesňují, že jim špačci každým dnem ničí další část úrody. " Chceme, aby návrh na ministerstvo dorazil do konce července a to rozhodlo ještě o prázdninách," tvrdí Cacková. Ekolog Vlašín to však považuje za nereálné. " Ochrana ptactva je evropskou záležitostí. Pokud se podaří předpis prosadit pro příští sezonu, budou všichni rádi," vzkázal. Ministerstvo životního prostředí nevyloučilo možnost vydání vyhlášky, o termínu však jeho zástupci nechtějí spekulovat.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů