Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ambrozek je proti novele zákona o ochraně přírody a krajiny

Ambrozek je proti novele zákona o ochraně přírody a krajiny

Ambrozek, Šimonovský PRAHA - Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) je proti novele zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou předkládá skupina poslanců ČSSD, ODS a KSČM. Navrhují v ní vypustit účast veřejnosti ve stavebním řízení, aby ochránili investory před procesními obstrukcemi zájmových skupin. Přijetí novely by bylo krokem zpět, protože by občanská sdružení ztratila možnost vyjádřit se k projektům, které by mohly zhoršit životní prostředí, řekl Ambrozek novinářům.

Podle něj by mohla vést novela k tomu, že lidé ztratí zájem o to, co se děje v jejich okolí, i když se společnost snaží o opak. Záměr poslanců kritizuje i ekologická organizace Hnutí Duha. Návrh podle ní seškrtá právo občanů vyjadřovat se k velkým stavbám v okolí. Tvrdí také, že by návrh vyvolal zmatek v úředním rozhodování o ochraně přírody. Novelou by se ve středu měla zabývat vláda.

Autoři předlohy v důvodové zprávě uvádějí, že smyslem novely je dát investorům jistotu, že jejich investice nebude zmařena kvůli samoúčelným procesním záležitostem. Podle nich je problém v tom, že současné znění zákona často zneužívají úzké zájmové skupiny či jednotlivci v neprospěch veřejnosti.

Podle Hnutí Duha patří ale právo vyjadřovat se ke stavbě velkoskládky nebo chemičky za domem mezi "demokratické samozřejmosti".

Ambrozek upozornil na to, že novela odebírá veřejnosti zastupované občanskými sdruženími postavení účastníka stavebního řízení. Byla by tedy jen vyrozuměna o výsledku a neměla by možnost prezentovat své stanovisko nebo se proti výsledku odvolat, poznamenal.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů