Pátek, 19. dubna 2024

Tatry zachvátil největší požár za 50 let

Tatry zachvátil největší požár za 50 let
Osm měsíců poté, co se Vysokými Tatrami přehnala ničivá vichřice, zasáhla slovenské velehory další katastrofa: na 250 hektarů lesa, které minulý rok v listopadu ve Vysokých Tatrách zasáhla vichřice, v sobotu a v neděli zase poničil oheň. I když se ho hasičům podařilo lokalizovat, včera krátce po poledni se na několika místech opět objevily plameny.
Podle údajů hasičů jde o největší požár ve Vysokých Tatrách za posledních 50 let. Naposledy zachvátil Tatry podobně rozsáhlý požár v roce 1941 v Koprové dolině.
Požár, který vypukl v okolí Tatranské Polianky, se rychle rozšířil kvůli silnému větru až k Novému i Starému Smokovci. Byly uzavřeny tři turistický stezky, evakuovány rodiny s dětmi ze tří hotelů a penziónů v blízkosti požáru a zastaven provoz lanovky na Hrebienok. Turistů je nyní přitom v Tatrách více než v předchozích letech.
Všichni návštěvníci jsou soustředěni v tatranských osadách. Do vysokohorských oblastí nesmějí kvůli zákazu, který vydala horská služba. Také ministr zemědělství Zsolt Simon vydal nařízení, podle kterého nesmí nikdo do oblastí postižených loňskou listopadovou vichřicí.
Oheň přilákal stovky zvědavců, které ani hustý dým, před kterým všude po hotelích a penziónech varovali záchranáři, neodradil od snah dostat se k ohni co nejblíže. "Je to hrozné, co příroda v Tatrách zažívá, jde o další ránu, ale snad se brzy vzpamatuje," říká Milan Poledník z Brna, který jezdí do Tater pravidelně. Nad hlavami turistů přitom i v noci přelétaly vrtulníky a letadla, které hasily ohniska požáru v nepřístupných lokalitách nejmenších evropských velehor. Lidé si fotografovali především noční krajinu, kdy oheň osvětloval hory na kilometry daleko. "To se opravdu hned tak nevidí, snad se požár rychle podaří uhasit, hory jsou to moc krásné," říkala Claudia Krollová z polského Krakova, která je ve Vysokých Tatrách i s celou rodinou.
A zatímco pro návštěvníky hor se hašení ohně stalo o víkendu jednou z největších atrakcí, pro devadesát hasičů a desítky dalších dobrovolníků a lesníků to byla tvrdá dřina v těžko přístupném terénu. Pro hasiče, kteří se přitom do Tater sjeli z několika slovenských měst, byla situace o to komplikovanější, že už ve čtvrtek museli ve Vysokých Tatrách hasit pětihektarové území u obce Gerlach. "Je to hodně náročně, hasili jsme celou noc, ale silný vítr situaci hodně komplikoval. Oheň přeskakoval po vyschlých a polámaných stromech po padesáti metrech," vysvětloval jeden ze zasahujících hasičů Roman Kmeťo. Jenom vrtulník tatranské záchranné služby vzlétl do nedělního dopoledne stokrát s více než třemi stovkami tun vody. Příčiny požáru zatím nejsou známé.
Členové krizového štábu se včera v podvečer rozhodli, že požádají prostřednictvím úřadu civilní ochrany o pomoc při likvidaci katastrofálního požáru v Tatranském národním parku sousední Maďarsko. Podle předsedy krizového štábu Milana Barana z obvodního úřadu v Popradu požadavek zní na dva vrtulníky s takzvanými bambivaky.
Velitel informoval, že hasičům se podařilo dostat pod kontrolu oheň v jižní a východní části spáleniště poblíž osad Tatranské Zruby a Smokovce. Problémy však přetrvávají v severní části směrem ke Slavkovskému štítu, kde hoří polom a část živého lesa. "Tato místa jsou cisternami nedostupná, musíme hasit jen pomocí letecké techniky," dodal Kanaš.
Hasiči předpokládají, že oheň mohl vzniknout od nedopalku cigarety. Materiální škody na lesních porostech a dřevu se odhadují prozatím na asi 13 miliónů slovenských korun. Ekologické škody se však podle lesníků budou počítat ve stovkách miliónů.
Na to, že lesům poničeným vichřicí bude především v létě kvůli turistům a velkému množství popadaného dřeva hrozit riziko požárů, už na jaře upozorňovali odborníci z Technické univerzity ve Zvolenu. Lesníci na základě jejich doporučení zahájili vytváření ochranných pásem, průseků a pásů, které od sebe oddělí jednotlivé části lesů. Všechna tato opatření měla být sice hotova do konce července, ale doposud se je nepodařilo dokončit.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů