Čtvrtek, 28. března 2024

Anketa Strom roku 2005 se blíží do finále

Anketa Strom roku 2005 se blíží do finále

Dnešním dnem začíná finále soutěže o titul Strom roku 2005. Od 1. srpna do 12. října může o nejsympatičtějším stromu roku 2005 pomoci rozhodovat každý. Anketu již počtvrté pořádá Nadace Partnerství [1], spoluvyhlašovatelem letošního ročníku je i MŽP. Mezi 12 finalistů se letos probojovaly buk, dub, líska, jilm, tis, dva javory a pět lip [2]. Odborná porota je vybrala z celkových 99 návrhů, které přihlásili lidé z celé ČR. O tom, který z nich se stane Stromem roku 2005, teď rozhodne svými hlasy veřejnost.

 

„Nabízíme tři možnosti hlasování. Lidé mohou jednak posílat dárcovské SMS [3], mohou hlasovat na hromadných hlasovacích arších, které lze objednat v kanceláři Nadace Partnerství a třetí způsob je hlasování prostřednictvím kupónů, které budou vycházet v některých časopisech, místních zpravodajích a novinách,“ popisuje Jana Dlabková z Nadace Partnerství. Stav hlasování, informace o anketě a o veřejné sbírce jsou k dispozici na stránce programu Strom života – www.stromzivota.cz.

 

Všechny tři způsoby hlasování jsou zpoplatněné a výtěžek z hlasování poputuje do veřejné sbírky na výsadbu stromů a péči o ně. „Každý, kdo se rozhodne poslat svůj hlas, tak současně přispěje na zkrášlení české krajiny,“ dodává Jana Dlabková.

 

Výsledky hlasování a Strom roku 2005 budou slavnostně vyhlášeny za účasti ministra životního prostředí Libora Ambrozka v předvečer Dne stromů 19. října v Brně na Koncertě pro stromy. Odměnou pro vítězný strom bude jeho odborné ošetření, které provede partnerská firma programu na jaře 2006. V případě, že strom bude zdráv, bude náhradní odměnou pro danou lokalitu výsadba nových stromků za účasti veřejnosti.

 

Loňským vítězem ankety Strom roku se stala šestikmenná lípa ze zámeckého parku v Zámrsku nedaleko Vysokého Mýta, která získala 4 817 hlasů. Velkou zásluhu na vítězství lípy měla Základní škola v Zámrsku, která strom do ankety navrhla a především pomáhala sbírat hlasy. „Snad víc než cokoliv jiného nás těší, že se do ankety a do hlasování opět zapojily děti. Věříme, že si takto vytvoří kladný vztah ke stromům, a proto budou i později v dospělosti s přírodou zacházet šetrně,“ doplňuje Jana Dlabková z Nadace Partnerství.

 

 

Kontakt:

Jana Dlabková, Nadace Partnerství, 608 002 789, strom.zivota@ecn.cz

Michal Veselý, Nadace Partnerství, 542 422 761, michal.vesely@ecn.cz

 

Další informace:

www.stromzivota.cz

http://www.nadacepartnerstvi.cz

www.darcovskasms.cz

 

Poznámky:

[1] Celostátní Anketu STROM ROKU vyhlašuje Nadace Partnerství od roku 2002 v rámci programu Strom života. Anketa upozorňuje na význam stromů pro životní prostředí a jejich prostřednictvím chce přivést lidi k zájmu o prostředí, ve kterém žijí. Svůj oblíbený strom mohl navrhnout každý – jednotlivec, rodiny, obce, sdružení, školy, firmy a jakékoli další organizace či instituce. Jednotlivé obce si mohli také zorganizovat místní regionální kola ankety. Návrhy shromažďovala Nadace Partnerství do 31. května.

Programem Strom života podporuje Nadace Partnerství výsadbu především původních druhů stromů v ČR. Jedná se zejména o ovocné, ale i jiné druhy stromů do stromořadí a alejí kolem cest či o osamocené stromy v krajině. Program funguje od roku 2000. Za tu dobu bylo vysázeno asi 9000 stromů a do jejichž výsadeb se zapojilo přes 5000 lidí z řad dětí, učitelů, rodičů, obyvatel malých obcí i městských sídlišť. Stromy jsou vysazovány dvakrát ročně, na jaře v březnu a dubnu a na podzim v říjnu a v listopadu. O finanční podporu svých projektů na sázení stromů se mohou přihlásit všechna občanská sdružení, školy a obce v České republice. Generálním partnerem programu Strom života je Skanska CZ.

 

[2] Finalisté ankety Strom roku 2005:

Dub Bzdinka – Středočeský kraj – DMS STROM1

Votický javor – Středočeský kraj – DMS STROM2

Památná lípa u Ústějovské kapličky – Jihočeský kraj – DMS STROM3

Maxův klen u Kozího potoka – Karlovarský kraj – DMS STROM4

Lípa v Radonicích – Ústecký kraj – DMS STROM5

Největší jilm vaz – Liberecký kraj – DMS STROM6

Klamošská lípa – Královehradecký kraj – DMS STROM7

Ronovská líska – Pardubický kraj – DMS STROM8

Pernštejnský tis – Kraj Vysočina – DMS STROM9

Lípa Márinka v Habrovanech – Jihomoravský kraj – DMS STROM10

Lipnický Opičák – Olomoucký kraj – DMS STROM11

Skaštická lípa – Zlínský kraj – DMS STROM12

 

[3] Stačí odeslat dárcovskou SMS s textem DMS STROM1, DMS STROM2, ... DMS STROM12 (podle toho, kterému z 12 finalistů dáváte svůj hlas) na číslo 87777. K tarifní ceně za SMS bude připočtena částka ve výši 30,- Kč DPH. Z každé DMS bude minimálně 27 Kč převedeno na účet veřejné sbírky. Shromážděné prostředky jsou věnovány na podporu výsadby stromů v programu Strom života.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů