Pátek, 29. března 2024

Rozhovor s vítězi soutěže Příroda zblízka

Rozhovor s vítězi soutěže Příroda zblízka

Od 1. května do 30. června 2005 probíhala na FotoAparátu.cz v sekci FotoGalerie fotosoutěž na téma "Příroda z blízka". Zvítězila fotografie "na konci sveta", kterou do soutěže zaslal Attila Szöke. Hlavní cenu, fotografickou tiskárnu Epson Stylus Photo R300, věnovala do soutěže společnost Epson. V článku si přečtete rozhovory s autory, jejichž fotografie se umístily na prvních třech místech.

Soutěže na téma „Příroda z blízka“ se zúčastnilo skoro 580 fotografií. Konkurence byla tedy velká. Děkujeme všem za krásné fotografie, kterými se v soutěži prezentovali. Na fotografiích je vidět, že makrofotografieje je velmi zajímavým a oblíbeným tématem. Dík patří také všem hodnotícím, zejména však těm, kteří si dali práci a poctivě ohodnotili většinu fotografií!

Děkujeme také společnosti Epson, která tuto soutěž sponzorovala výhrou - fotografickou tiskárnou Epson Stylus Photo R300.

A nyní rozhovory s autory fotografií, které se umístily na prvních třech místech.

Na prvním místě se umístila fotografie "na konci sveta", kterou do soutěže zaslal Attila Szöke.

Autor s dětmi

Autor s dětmi

na konci sveta

na konci sveta

1. Jak dlouho se zabýváte makrofotografií a co můžete vzkázat začátečníkům v tomto oboru?

Fotografovanie je mojím koníčkom už vyše 30 rokov. Ešte ako školák som začal fotiť na fotoaparáte Smena 8M, potom prišli na rad ďaľšie "klasické" foťáky, ako Practica či Zenit ES s fotopuškou. K Zenitu som kúpil medzikrúžky, to boli moje prvé kroky k makrofotografii. Ale až s nástupom digitálnych fotoaparátov som sa začal intenzívnejšie zaoberať s makrofotografiou. Je mi to blízke aj z titulu môjho povolania - veterinárny lekár. V dnešnej dobe začiatočníci majú k dispozícii veľmi dobré kompaktné digitálne fotoaparáty, treba len ísť do prírody, chrániť ju, aby sme tie krásy, čo príroda ponúka, mohli ešte nejakú tú dobu fotiť. Treba mať aj dostatočnú trpezlivosť, výdrž, aby človek vedel zastihnúť ten správny okamih.

2. Jak vznikla Vaše vítězná fotografie?

Snažím sa vytvoriť fotky z nevšedného uhľa pohľadu, používať treba aj minimálnu hľbku ostrosti, alebo vybrať netradičný výrez, aby som ukázal hmyz, motýle, kvety z pohľadov, z ktorých ich málokedy vídame. Takto vznikla aj táto fotografia.

3. Kolik času trávíte při zpracování Vašich fotografií a jak jste se naučil Photoshop?

Spracovanie fotografií mi netrvá príliš dlho, snažím sa fotiť tak, aby som potom nemusel do fotografie veľmi zasahovať. Ani by som to nezvládol, priznám sa, že vo Photoshope sa veľmi nevyznám. Čo viem sú len základné veci - orezávanie, úrovne, zmena veľkosti, primerané zaostrenie, na konci nejaký ten jednoduchší rámeček - to je asi všetko. Naučil som sa to od známych, z časopisov zaoberajúcich sa s digitálnou fotografiou a z internetu. Koniec koncov rozhodujúcim momentom fotografovania je stlačenie spúšte, nevydarenej fotografii nepomôže ani Photoshop.

4. Můžete nám něco prozradit o Vašich dalších fotografických cílech?

Moje ciele? Vytvoriť čo najlepšie, najzaujímavejšie fotografie, z ktorých mám radosť ja aj moje okolie.

5. Máte nějaké fotografické vzory? Snažíte se vzdělávat ve fotografii? A jak?

Vzdelávanie je veľmi dôležité aj vo fotografii. Čítam knihy o fotografovaní, a je tu aj ten najväčší zdroj poznatkov našej doby - internet. Mojim fotografickým vzorom v oblasti makrofotografie je Mark Plonsky, ktorý má nenapodobiteľné fotky, ale z užívateľov FotoAparát.cz by som mohol spomenúť fotografov ako Juraj Macko. Z ostatných oblastí fotografovania je to Jan Saudek, Sebastian Salgado a z užívateľov FotoAparat.cz Vojta Herout.

6. Jaké fotografické vybavení máte a jaké vybavení byste doporučil případným zájemcům o makrofotografii?

V súčasnej dobe fotím fotoaparátom Panasonic DMC FZ20. Jeho veľkou prednosťou, okrem optiky Leica, je optický stabilizátor obrazu a pri makrofotografii používam predsádkovú šošovku výroby Raynox, DCR-150. Používam ešte aj statív Hama a monopod Soligor. Mojím tajným snom je fotoaparát Konica Minolta Dynax 7D a k nemu dobrý makroobjektív. Možno o pár rokov...
Veľkou výhodou pre začiatočníkov je, že súčasné kompaktné digitály majú zväčša dobré schopnosti čo sa týka makrofotografií, treba sa len tomu dostatočne venovať, najdôležitejšie sú oči fotografa, až potom príde na rad technika. Keď už viem, čo chcem fotiť, potrebnú techniku si už k tomu nejako prispôsobím.

Z tlačiarne mám obrovskú radosť!

Zdroj: www.fotoaparat.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů