Úterý, 23. dubna 2024

Obce na Zlínsku jsou jako zahrada

Obce na Zlínsku jsou jako zahrada
Vesnice ve Zlínském kraji jsou často obrazem laskavé péče jejich obyvatel o každou píď prostranství v blízkosti obydlí. Vždyť finanční a technické možnosti malých obcí jsou zanedbatelné.

Park na okraji Vítonic, malé obci mezi Bystřicí pod Hostýnem a Hranicemi, v blízkosti silnice je balzámem pro oči i plícemi vesnice, ale potřebuje hodně péče. Zelených ploch je tu přitom všude dost. Starosta Vítonic Radek Hradilík ví, že pouze na svépomoc občanů spoléhat nelze. Proto obec svěřila péči o zeleň dvěma lidem, které jako brigádníky z obecních peněz zaplatí. Na údržbu mají přitom jen bubnovou kosačku a traktor se sekačkou. Veřejná prostranství v bezprostřední blízkosti domů si udržují občané sami.

Stejně tak v Třeběticích, malé obci mezi Holešovem a Kroměříží, kde zelená plocha zabírá asi 10 tisíc m2. Až k frekventované silnici jsou osázeny stále zelené plochy s mnoha jehličnany, jež alespoň zčásti chrání lidi, kteří u silnice bydlí. Uprostřed vesnice se táhne souvislá plocha s ošetřovanými trávníky, stromy či keři. O to vše léta pečoval důchodce Antonín Daněk, po němž letos na jaře převzal péči někdo mladší.

Obec Rymice je od Třebětic jen pár kilometrů. Je známá spíše po léta udržovanou starou architekturou. Domky s doškovými střechami přitahují pozornost stejně jako upravené plochy kolem nich. Podle starosty Ing. Martina Bartíka se o zeleň stará člověk, kterého jim doporučil úřad práce. Hodně pro obec dělají sami lidé, kteří se snaží zpříjemnit si život nejen letničkami na záhonech, ale i v oknech. V malých obcích by se bez dobrovolníků, kterým leží na srdci vzhled jejich vesnice, rozhodně neobešli.

Trochu jiná je situace v menších městech, kde zeleň udržují a ošetřují profesionální firmy. V Bystřici pod Hostýnem jsou to Technické služby. Podle Ing. Pavly Zlámalové, vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu, mají dokonce na odboru pověřeného pracovníka, který má tuto oblast péče o město v popisu práce.

"S Technickými službami máme uzavřenou generální smlouvu. Pouze na některé práce, jako je frézování pařezů, si najímáme externí firmy," doplnila. Firma tu pečuje celkem o 26 hektarů zelené plochy, už jen posekat trávu dá dost práce. Ve městě je rozsáhlý park s několika tisíci stromy, které vyžadují odbornou údržbu. Záhony hýřící barvami květin jsou výsledkem práce šesti žen. Bystřičtí nakupují ta nejlepší semena a sadbový materiál si pěstují sami.

Hulín ležící na křižovatce cest i železnice mezi Kroměříží, Přerovem, Otrokovicemi a Holešovem patří k těm městům, která potřebují každý nový strom jako sůl. Hustá automobilová doprava protínající jeho střed snad jen zázrakem nezničila park, který tu po léta stojí po obou stranách cesty. Park spojuje město s odpočinkovou a sportovní zónou, koupalištěm a hřištěm v blízkosti školy. Dřeviny vybírá odbor životního prostředí městského úřadu s velkou rozvahou a burcuje obyvatele k péči o zeleň formou soutěže o nejkrásnější předzahrádku či okno. O městskou zeleň tu pečuje příspěvková organizace města Kombyt Servis.

AUTOR: Alžběta Škarpichová
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů