Pátek, 29. března 2024

Mohutný požár zachvátil les v Českém Švýcarsku

Mohutný požár zachvátil les v Českém Švýcarsku

Kruté bylo páteční časné ranní probuzení pro občany romantické obce Jetřichovice v Národním parku České Švýcarsko.
     Po druhé hodině je vyburcoval štiplavý dým stoupající mezi korunami borovic na jedné z dominant přírodní rezervace - Mariininy vyhlídky. „Požár vznikl v chatě na Mariinině vyhlídce od svíčky, kterou tam zapálili dva mladíci. Objekt okamžitě lehl popelem, škoda je asi 70 tisíc korun,“ řekla Právu Jana Žežulková z děčínského policejního ředitelství.
     Podle vyšetřovatelů šli mladíci zřejmě spát a nechali svíčku hořet. Chatka na vyhlídce vzplála, zřítila se ze skály a zapálila les, řekl ČTK operační důstojník děčínské policie. Mladíci, kteří z místa neutekli, ale sami se snažili požár uhasit, policie ale zřejmě neobviní.
     „Žádný úmysl jsme nezjistili, proto případ budou již pouze hasiči posuzovat jako přestupek,“ řekl operační důstojník děčínské policie.
Spolu s hasiči šplhám po prohořelých dřevěných schodech až k samému vrcholku pískovcové věže, na které stála chatka. Hřenský dobrovolný hasič Miroslav Pilnáček balancuje na úpatí skály a zaměřuje postupně proud vody na doutnající zeminu a zbytky dřeva. Obraz zkázy je dokonalý. Z ojedinělé turistické stavby nezbylo vůbec nic. Nová přijde nejméně na 200 tisíc korun.

Hadice praskaly tlakem

„Jde o hrubou lidskou nedbalost, dominanta Jetřichovic a okolí je pryč,“ konstatoval smutně vyšetřovatel děčínských hasičů Miroslav Kohout.
     Konkrétnější byl Antonín Vopálek ze správy parku: „Ve vyhlídkové chatě je zákaz přenocování, navíc jsem objevil stopy kol, která měli přes další zákaz tito turisté s sebou. Sice se k požáru, který se z chaty rozšířil do lesa, přiznali s tím, že měli zapálené svíčky, ale byly tam i hromádky větviček na topení, domnívám se, že rozdělali také ohýnek,“ prozradil nám pracovník parku. Podle něj byla chatka o rozměrech 2,5 krát 2,5 metru unikátní s rozhledem na všechny světové strany. Ještě štěstí, že pachatelé oheň ohlásili, v opačném případě by byl požár ještě ničivější.
     Požár, přestože zachvátil relativně malou část lesa, se devíti hasičským jednotkám z Děčína, České Kamenice, Krásné Lípy, Horního Žlebu, Hřenska a Horních Habartic ještě pozdě odpoledne nedařilo dostat pod kontrolu. Příčinou nebyl jen těžko dostupný terén, ale i technické problémy. Do dvou kilometrů natažené hadice nabité 12 atmosférami ve 200 metrovém převýšení mezi skalami praskaly, nápor nevydržely ani čerpací stanice. „Dostat sem vodu není snadné, navíc i zalitá půda stále doutná,“ řekl Právu starosta hasičů z Hřenska Stanislav Křížek.
     „Požářiště s ohňovými jazyky a výběžky o rozměrech zhruba 250 metrů čtverečních se bude muset hlídat několik dnů, zem je tady extrémně suchá, hrozí spodní prohoření,“ upřesnil Vopálek.
     Škody v lese správci parku nepředpokládají. „Les necháme v takovém stavu, jaký zůstane po požáru,“ řekl ČTK ředitel správy parku Zdeněk Patzelt. Stromy totiž mají dostatečně hluboké kořeny.
     Naposledy zasahovali hasiči v Národním parku České Švýcarsko na konci června, kdy osm jednotek likvidovalo požár vzniklý z nedopalku cigarety.

Rudolf Prchal

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů