Čtvrtek, 28. března 2024

Ruskými městy se toulají psí smečky

Ruskými městy se toulají psí smečky
Problémem ruských měst jsou smečky toulavých psů. Jen v Moskvě je jich podle týdeníku Argumenty i fakty na třicet tisíc.
Podle statistických údajů je každé tři hodiny v Rusku pokousán psem jeden člověk. Většinou jsou přitom oběťmi útoků děti a staří lidé. "Dětem, jejichž poznatky o světě vycházejí z kreslených filmů o hodných zvířátkách, stěží vysvětlíte, že pohlazení toulavého psa může být životu nebezpečné," uvedl týdeník Argumenty i fakty.
Pes, který je pokládán za nejbližšího přítele člověka již několik tisíc let, se tak může stát problémem. Zvláště, jde-li o "psa, který nemá pána".

Odkud přicházejí
Ruský biolog Sergej Kuzněcov, který nyní žije v USA a pracuje v Centru hygieny univerzity v Connecticutu, je přesvědčen, že za problém psů mohou především lidé sami.
"Existují tři zdroje, z nichž pocházejí smečky toulavých psů nejen v ruských městech," řekl v rozhovoru pro ruský odborný server apus.ru. "Za prvé, majitelé psů se rádi zbavují zvířat, která se jim z jakéhokoli důvodu znelíbila. Vyhodí je na ulici," upřesňuje Kuzněcov. Druhým důvodem je podle něj paradoxně péče o zdraví fenky. Ta má jednou či dvakrát přivést na svět potomky. Majitelé však nevědí, co se štěňaty, a tak se jich zbaví. Třetí skupinu pak představují psi, kteří se svým pánům ztratili.
Psi jsou zvířata, která žila historicky ve společenstvích, ve smečkách. "Nemají-li pána, pak nacházejí společnost ve smečce a žijí podle jejích zákonů. Mezi ty patří mimo jiné útoky na toho, kdo je ohrožuje," říká Kuzněcov.

Přátelé a nepřátelé
Ruská společnost je nyní rozdělena na dva nesmiřitelné tábory.
Jeden je tvořen obhájci práv zvířat, druhý zachází ve své nesmiřitelnosti vůči domácím zvířatům do extrému. Ti první by byli rádi, kdyby byla všechna zvířata soustředěna v útulcích a odtud distribuována novým "hodným" majitelům. Podobně je tomu v USA, kde existuje program Cell Dogs, podle nějž mohou být odchycení toulaví psi po ošetření dáváni do péče vězňům. "Vězeň si však právo na psa musí zasloužit vzorným chováním," uvádí server infan.ru.
Odpůrce zvířat zase "potěší" zpráva listu Pravda, že v ruském městě Saransku rozhodly úřady o tom, že "pět tisíc odchycených toulavých psů bylo v únoru 2005 přeměněno na kostní moučku".
Rozjitřené vášně přiživují obě strany nevyvratitelnými argumenty. "Toulaví psi přinášejí vzteklinu," varují odpůrci. Centrum pro ochranu práv zvířat Vita ale uvádí, že v letech 1999 - 2003 bylo zjištěno jen 72 případů vztekliny.

Ekologický faktor
Podle Andreje Pojarkova, který se již dvě desetiletí zabývá studiem toulavých psů, se psí smečky soustřeďují v průmyslových zónách ruských měst.
"Patří do ekosystému velkoměsta. Brání město peroti invazi krys, které již okupovaly městské kanalizace. Pouhý psí zápach totiž snižuje plodnost krys," tvrdí Pojarkov. Navíc hubí lišky, které do města pronikají z okolních lesů. Právě ty trpí smrtelně nebezpečnou vzteklinou nejčastěji.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů