Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na Kvildě se jednalo i o hraničním přechodu Modrý sloup

Na Kvildě se jednalo i o hraničním přechodu Modrý sloup

V pondělí 19. 9. proběhlo v Horské Kvildě důležité česko-německé jednání o spolupráci obcí a národních parků Šumava a Bavorský les. Jednání se zúčastnil náměstek ministra životního prostředí ČR František Pojer, zástupce bavorského ministerstva Franz Bichlmeier i ředitelé obou národních parků Karl-Friedrich Sinner a Alois Pavličko. Jednání inicioval Mikroregion Šumava-západ a Svaz bavorských obcí. 

 

Ministerstvo životního prostředí v rámci jednání oznámilo, že v brzké době očekává výsledky komplexní studie Luzenského údolí, která má navrhnout revitalizaci vodního režimu a řešení, jak otevřít uvažovaný nový hraniční přechod pro pěší na Modrém sloupu u Modravy. V blízkosti byla nedávno otevřena zážitková trasa na Březníku. „Studie nám řekne, zda a  za jakých podmínek by bylo možné přechod opravdu otevřít, aniž by to znamenalo poškození cenné přírody v této lokalitě. Je tu například unikátní svahové rašeliniště a hnízdní oblast tetřeva hlušce, který je kriticky ohroženým druhem. Hledáme ale způsob, jak se pohnout kupředu, ne důvody, proč to nejde,“ komentuje to náměstek ministra František Pojer.

 

Výsledky studie by mělo MŽP znát nejpozději v průběhu letošního listopadu. Poté bude možné stanovit další postup k tomu, aby v budoucnu bylo možné přes Modrý sloup ze Šumavy do Bavorského lesa chodit.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů