Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lidé budou moci v Děčíně podpořit ohrožené druhy rostlin

Lidé budou moci v Děčíně podpořit ohrožené druhy rostlin

DĚČÍN – Veřejná sbírka Týmu Bořena na podporu ohrožených druhů rostlin v Českém středohoří se uskuteční ve čtvrtek 29. září 2005 v Děčíně před Obchodním domem Korál. Občané Děčína se budou moci mezi 10. a 17. hodinou seznámit s činností Týmu Bořena a pokud jim bude připadat zajímavá a užitečná, budou mít příležitost ji na místě podpořit.

„Většina námi chráněných rostlin vyžaduje pravidelnou péči, kterou můžeme zajistit jen díky lidem, kteří nám na tuto činnost přispívají,“ vysvětlil smysl sbírky vedoucí Týmu Bořena Josef Koun,.

V současné době Tým Bořena pečuje o lokality s výskytem chráněných a ohrožených druhů rostlin prostřednictvím pozemkového spolku. Tento způsob ochrany přírody a krajiny se využíval již za prvorepublikového Československa. Sbírka funguje jako zdroj prostředků na aktivity spojené s touto ochranou. Ať se jedná o management údržby již pronajatých pozemků či o převzetí patronátu nad lokalitami s velkým výskytem chráněných rostlin. Způsoby přispívání jsou přitom velice různorodé, od přímé adopce konkrétní rostliny přes koupi benefičních triček a pohlednic až po dobrovolné dárcovství.

„Ohrožené druhy rostlin v Čechách potřebují ochranu úplně stejně jako zvířata, která jsou na pokraji vyhynutí. Len žlutý si zaslouží stejnou pozornost jako sloni v Africe,“ podotkl Josef Koun.

Tým Bořena se o ohrožené druhy rostlin stará už od počátku osmdesátých let minulého století. Lidem, kteří tehdy v Bořeně působili, se podařilo zachránit řadu ohrožených rostlin před zasypáním hlušinou z dolů Maxim Gorkij (dnes Doly Bílina) jejich včasným přesazením na vhodné lokality. Dnešní Tým Bořena v jejich práci pokračuje a chrání rostliny před aktuálními hrozbami.

Tisková zpráva sdružení Arnika - Tým Bořen

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů