Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na internetu jsou prý týdně prodávány tisíce chráněných zvířat

Na internetu jsou prý týdně prodávány tisíce chráněných zvířat

LONDÝN - Každý týden jsou na internetu nelegálně prodávány tisíce chráněných zvířat. Obchod se zvířaty prostřednictvím této celosvětové sítě ohrožuje existenci některých chráněných druhů. Uvádí se to ve zprávě Mezinárodního fondu pro ochranu zvířat (IFAW), o které v polovině srpna informovaly světové agentury.

Na internetu je podle ochránců zvířat možné koupit žirafu, vzácné želvy, hrochy či opice, ale také kly či kůže zvířat. "Obchod přes internet je jednoduchý, levný a anonymní," prohlásila ředitelka britské pobočky IFAW Phyllis Campbellová-McRaeová. Výsledkem je podle ní kybernetický černý trh, na kterém se obchoduje s budoucností nejohroženějších živočišných druhů.

"Obchod živí poptávka zákazníků, takže když se zastaví nakupování, zastaví se i vraždění," uvedla s tím, že "kupování divokých zvířat on-line je stejně škodlivé jako zabíjení samo".

Ve zprávě s názvem "Chyceno na webu - divoká zvěř na internetu" se uvádí, že v jednom týdnu byly na síti nalezeny inzeráty nabízející 146 živých primátů, 5527 výrobků ze slonoviny, 526 želv, 2630 plazů či 239 divokých koček.

Zatímco v USA prý byli malí šimpanzi k mání za v přepočtu 1,5 milionu korun, ve Walesu byli k prodeji za 81.000 korun kosmani. Dvouletá žirafa by podle jedné americké webové stránky přišla na 350.000 korun.

Podle expertů obchod se zvířaty ročně dosahuje obratů pohybujících se v miliardách dolarů a stále více je k němu využíváno internetových aukcí a webových stran.

"Obchod s živými i mrtvými zvířaty, legální i nelegální, je na vzestupu a internet je na cestě k tomu, že bude hrát hlavní roli při nelegálních aktivitách obchodníků," upozorňuje se ve zprávě IFAW.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů