Sobota, 20. dubna 2024

Medvede vychádzajú z lesov von, lákajú ich šípky

Medvede vychádzajú z lesov von, lákajú ich šípky
Čučoriedok, brusníc a ďalších lesných plodov, na ktorých sa pred zimným spánkom pasú medvede, je už v lesoch poskromne. Tieto šelmy sa preto za potravou vydávajú aj na okraje lesov a lúky pri nich, kam ich lákajú najmä šípky.

"Tieto plody sú pre medvede doslova pochúťkou a nedokážu im odolať. Pri ich oberaní sú také zaujaté, že si okolie takmer vôbec nevšímajú. Aj keď sa vtedy dá k medveďom priblížiť na pomerne krátku vzdialenosť, lepšie je sa im vyhnúť," uviedol pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.

Pred dlhým zimným spánkom, ktorý v prírodných pomeroch Slovenska trvá od konca novembra do konca marca, sa musia medvede dostatočne vypásť. Tie z nich, ktoré si nevytvoria dostatočnú energetickú zásobu v podobe podkožného tuku, potom nedokážu zaspať hlbokým a dlhým zimným spánkom. Hlad ich prebudí aj uprostred zimy a potom sú nútené potulovať sa vo svojom revíre a hľadať si potravu, ktorej je v zime veľmi málo.

Nielen nedostatočné vypasenie môže prerušiť zimný spánok medveďov. Nepriaznivé poveternostné pomery, keď po ochladení dôjde k výraznému dlhodobejšiemu otepleniu a topeniu sa snehu, predstavujú pre medvede tiež "predčasný budíček". Voda z topiaceho sa snehu pozateká medveďom do pelechov a tie ich musia nedobrovoľne a predčasne opustiť. O tom, ako výdatne si macovia počas zimných mesiacov pospia, rozhoduje aj situovanie a kvalita brlohov. Staršie a skúsenejšie jedince si ich zhotovujú pod skalami v polojaskyniach, kde sú chránené pred rozmarmi počasia. Keď sa však mladší a neskúsený medveď usalaší niekde v smrekovej húštine, i zo zatepleného pelechu ho môže vyduriť dážď, a to aj vtedy, keď sa dostatočne vypásol, dodal Saniga.

http://www.sme.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů