Pátek, 19. dubna 2024

Vědci poprvé vyfotili krakatici obrovskou v přírodě

Vědci poprvé vyfotili krakatici obrovskou v přírodě
Zvětšit obrázek Japonský vědec ukazuje na počítači snímek krakatice obrovské pořízený v jejím přirozeném prostředí.
foto: REUTERS/Eriko Sugita Japonským vědcům se podařilo poprvé v přirozeném prostředí vyfotografovat jednoho z nejzáhadnějších tvorů mořských hlubin - krakatici obrovskou. Skupina expertů kolem Cunemi Kubodery z japonského Národního vědeckého muzea zachytila osmimetrového měkkýše digitálním fotoaparátem v hloubce 900 metrů v severním Pacifiku.

TOKIO - Až dosud vědci informace o krakaticích, dorůstajících až do délky 18 metrů, získávali na základě zkoumání mrtvých nebo už umírajících jedinců, které vyplavilo moře na břeh, nebo uvízli v rybářských sítích.

Pro vědce je velmi obtížné krakatice lokalizovat a pozorovat v jejich přirozeném prostředí. Ke studiu života v hlubokých mořích jsou nutné velké lodě a speciální technické vybavení.

Vědci krakatici vyfotografovali loni v září v momentě, kdy se v chladných a temných vodách Tichého oceánu chystala pozřít návnadu. K obrovitému měkkýši je dovedli vorvani, kteří jsou považováni za nejúspěšnější lovce krakatic.

Kamera a speciální návnada

V této lokalitě ležící asi 1000 kilometrů jižně od Tokia vědci do hlubin oceánu na laně spustili speciální dálkově ovládanou kameru a poblíž na háky připevnili vnadidlo. O jeden z háků se krakatice zachytila jedním ze svých dvou předních protáhlých chapadel. Kamera během následujících čtyř hodin pořídila 550 snímků krakatice zápasící s hákem. Rameno dlouhé 5,5 metru se nakonec utrhlo a vědci je vytáhli z moře spolu s kamerou.

"Nejvýraznějším rysem krakatic obrovských je pár extrémně dlouhých chapadel, které se liší od zbylých osmi kratších ramen. Dlouhá chapadla tvoří až dvě třetiny délky dosud známých mrtvých exemplářů," uvedli vědci v odborném časopise Proceedings.

Vědci uvedli, že krakatice obrovská je zřejmě mnohem aktivnějším dravcem, než dosud předpokládali. Tito tvorové údajně svou kořist omotávají právě svými dvěmi prodlouženými chapadly.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů