Úterý, 23. dubna 2024

Hlucháňom hrozí vyhynutie, prežívajú len v najodľahlejších lesných komplexoch

Hlucháňom hrozí vyhynutie, prežívajú len v najodľahlejších lesných komplexoch

Staré Hory 1. októbra (TASR) - Tetrov hlucháň (Tetrao urogallus) patrí k najstarším opereným obyvateľom lesov Európy, osídlil ju pred 100 tisícmi rokmi. Ako potvrdil aj výskum z tohtoročného nepravého jesenného toku kohútov na strednom Slovensku, najväčšiemu lesnému kurovitému vtákovi hrozí vyhynutie.

"Kým pred polstoročím žilo v horských oblastiach Slovenska asi 3 tisíc kohútov, v súčasnosti je to 500 až 600, čo znamená z genetického hľadiska hraničnú početnosť," povedal pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.

Na vyše štvrtine zo 43 dlhodobo skúmaných tokaniskách v rokoch 1981 až 2005 ubudla viac ako polovica kohútov. Hluchánie populácie vymreli až na 20 percentách výskumných plôch. Stabilné lokálne populačné jednotky prežívajú len v najodľahlejších lesných komplexoch nenarušených ľudskými aktivitami.

O jesenný tok dvojročných a starších hlucháňov nemajú záujem nežnejšie polovičky. Navodzuje ho meniaci sa pomer medzi tmavou a svetlou fázou dňa počas roka (fotoperiódou). O čom svedčí skutočnosť, že časovo spadá do obdobia jarnej a jesennej rovnodennosti. Aj z hľadiska tohto pozoruhodného fenoménu je naša najväčšia lesná kura mimoriadne zaujímavým objektom vedeckého skúmania.

Tetrov hlucháň sa úzko viaže na lesné porasty pralesovitého rázu, nevyhovujú mu umelé lesné ekosystémy s nevhodným drevinovým zložením. Turisti a zberači lesných plodov vyrušujú plachého vtáka v lete a na jeseň. Prirodzeným predátorom padnú za obeť celé násady, a tak sú prírastky veľmi nízke. Keď sa k tomu pridá aj nevľúdne počasie na prelome mája a júna, keď sa hluchániciam liahnu z vajíčok kuriatka, potom sú prírastky týchto operených pamätníkov doby ľadovej minimálne. Mnohé hlucháňčatá sú po vyliahnutí veľmi citlivé na podchladenie, prechorejú a uhynú. Na dnešnom kriticky nízkom stave populácie tetrova hlucháňa nesie pečať aj lov kohútov v nie tak dávnej minulosti. Pytliactvo na vzácneho operenca, žijúceho zvláštnym tajuplným životom v odľahlých lesných zátišiach, nie je však nijakou popoluškou ani dnes.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů