Pátek, 29. března 2024

Ježky nezachraňujte, na zazimování mají ještě měsíc

Ježky nezachraňujte, na zazimování mají ještě měsíc
Most - Podupávající ježčí rodinku lze v těchto dnech potkat při každé noční procházce lesním porostem. U nezasvěceného ochránce přírody by malí bodlináčci mohli vyvolat soucit a snahu je zachránit před nadcházející zimou. Vedoucí mosteckého domova pro opuštěná zvířata v Rudolicích však varovně před tímto nápadem zdvihá prst.
"Ježci mohou ještě odhadem měsíc zůstat klidně venku. Stále mají co žrát a nižší teploty jim zatím rozhodně neuškodí," řekl Antonín Šlégr.
Přezimovat ve volné přírodě dokáže každé zvíře, které je zhruba stejně velké jako ruka dospělého člověka a váží kolem osmi set gramů. Šlégr v této souvislosti upozornil, že i současná mláďata se během pár týdnů na potřebnou váhu dokáží lehce dostat. "Ježci totiž přibírají velmi rychle," vysvětlil.
Starostliví občané přinášejí do mosteckého útulku malé ježky každým rokem. Loni jich zde přezimovávala zahrabaná v pilinách asi desítka. Ošetřovatelé zvířata vykrmili masovými konzervami.
Nechat přečkat mrazivé dny bodlináčky doma v obýváku, Šlégr nikomu nedoporučuje. "Starost o zvířátka není sice náročná. Jsou to však noční tvorové, a tak v době, kdy člověk spí, vyvíjejí největší aktivitu. Jejich dupání a funění nelze přeslechnout. Mimo to každý ježek se musí nejdříve pečlivě odblešit a odčervit," dodal Šlégr.
Zdroj:Deník Mostecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů