Sobota, 20. dubna 2024

Boletice: Přírodní bohatství nebo lyžaři?

Boletice: Přírodní bohatství nebo lyžaři?

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Záměr Jihočeského kraje převzít od armády dosavadní vojenský újezd Boletice s výcvikovým prostorem a využít jej komerčně např. pro vybudování lyžařského komplexu se sjezdovkami a veškerým zázemím včetně komunikací, inženýrských sítí, parkovišť, stravovacích a ubytovacích objektů vyvolal negativní reakce nejen ze strany Správy CHKO a Národního parku Šumava, ale i dalších ochránců přírody a ekologických organizací. Jednou z akcí, která má dokumentovat důvody nesouhlasu, je i výstava fotografií Příroda Boletic , otevřená v prostorách Jihočeské vědecké knihovny.

Na souboru více než tří desítek velkoformátových fotografií se nabízí návštěvníkům pohled na unikátní přírodu vojenského prostoru Boletice. Režim vojenského prostoru paradoxně přispěl k uchování mimořádných přírodních hodnot. Území má mezinárodní význam, a proto bylo po právu zařazeno a následně vládou schváleno do soustavy evropsky významných lokalit Natura 2000 i jako ptačí oblast dle evropské směrnice o ptácích, uvedl Vladimír Molek ze sdružení Calla, které výstavu připravilo. Snažíme se otevřít oči všem, kteří rozhodují nebo chtějí rozhodovat o osud Boletic. Snahy o revitalizaci území vojenského prostoru, jeho převedení pod civilní správu mohou představovat vážné nebezpečí pro citlivá přírodní stanoviště i jednotlivé druhy flory a fauny. Zásadním ohrožením Boletic je záměr výstavby střediska zimních sportů Chlum, prohlásil Molek.

Podle Víta Grulicha z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně je skutečným paradoxem, že zkáza vesnic, které tu před přeměnou území na vojenský výcvikový prostor byly, šla současně s návratem k přírodě. Některá místa byla sice vojenskými aktivitami převrácena vzhůru nohama, ale na druhé straně specifický režim vojenského újezdu nedovolil, aby zdejší krajinu dobyla zemědělská velkovýroba s odvodněnými a přehnojenými mokřady. V zázemí cvičišť se zachovaly nesmírně cenné lesy a rašeliniště, ale vznikly i plochy, které se vracejí od zemědělského využití zpět k přírodě. Množství vzácných citlivých druhů flory a fauny je dobrým důkazem, že příroda v Boleticích nezemřela, zdůraznil Grulich.

Výstava, na níž jsou fotografie doplněny podrobnými popisy a trojrozměrnými předměty, vycpaninami ptáků zde žijících (zapůjčilo je Jihočeské muzeum), byla načasována do doby, kdy se v Českých Budějovicích uskutečňuje mezinárodní festival filmů o životním prostředí Ekofilm, na němž v loňském roce byl odbornou porotou vybrán mezi vítězné snímky právě film o ohrožení Boletic z cyklu České televize Nedej se. Výstava bude otevřena do konce října.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů