Sobota, 20. dubna 2024

Den stromů na Toulcově dvoře

Den stromů na Toulcově dvoře

20. října slaví stromy v České republice svátek. Středisko ekologické výchovy Toulcův dvůr se k oslavám tohoto svátku připojilo poprvé před dvěma lety a od té doby pořádá v tomto termínu osvětové akce pro širokou veřejnost.
 „Myslíme si, že stromy si důstojnou oslavu zaslouží. I proto jsme se rozhodli na letošním Dni stromů spolupracovat s Ministerstvem životního prostředí“ říká Jan Chvátal z Toulcova dvora. Letošní oslavy Dne stromů proběhnou na Toulcově dvoře ve čtvrtek 20.10. 2005 od 14:00 do 18:00 hod. „Naší cílovou skupinou jsou především rodiny s dětmi, proto jsme se snažili připravit program jak pro děti, tak i pro dospělé.“ doplňuje hlavní organizátorka celé akce Marie Moravcová.
Návštěvníci si například zkusí vyrobit předměty ze dřeva, hoblin, kůry, lýka, dýhy a dalších přírodních materiálů. V průběhu celého odpoledne budou také probíhat projekce tématicky zaměřených filmů,  například z televizního cyklu "Paměť stromů". Připraveny jsou také krátké přednášky o léčivé síle stromů, ale i o stromech, které jsou pro člověka jedovaté.
Ve 14:00 bude při vernisáži, které se zúčastní i zástupci Ministerstva životního prostředí, zpřístupněna ve starobylých prostorách Špýcharu výstava na téma "Co nám stromy dávají". Ta se pokusí zdůraznit význam stromů pro člověka a tak budou k vidění nejen zajímavé ukázky stromů, ale i rozličné výrobky z nich.
Oslavy Dne stromů na Toulcově dvoře skončí v sobotu 22. října, kdy ve spolupráci se Sdružením Země osázíme původními druhy našich keřů a stromů mez nedaleko zdejšího mokřadu.
Místo konání akcí a bližší informace o programech:
Středisko ekologické výchovy hl. m. Prahy Toulcův dvůr
Kubatova 1/32, 102 00  Praha 10 – Hostivař
Tel.: 271 750 548; E-mail: info@toulcuvdvur.cz , www.toulcuvdvur.cz
Spojení: ze stanic metra Skalka a Opatov autobusem č. 177 do zastávky Chudenická

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů