Sobota, 20. dubna 2024

Umělé ostrovy v Dubaji zlobí ekology

Umělé ostrovy v Dubaji zlobí ekology
DUBAJ Ostrovy uměle budované nákladem miliard dolarů u pobřeží emirátu Dubaje nabízejí bohatým turistům šanci nechat svět za zády. Ekologové ale namítají, že choulostivý mořský ekosystém Perského zálivu za toto luxusní útočiště draze platí.
Vládní developerská firma Nakhíl buduje tři ostrovy ve tvaru palem - jeden obklopený více ostrovy - a další skupinu 300 soukromých ostrovů a ostrůvků, z nichž každý má představovat jednu zemi, stát nebo město. Všechny jsou vystavěny a uspořádány tak, aby při pohledu z velké výšky vypadaly jako mapa světa. Luxusní letoviska a domy na ostrovech už přivábily celebrity jako anglického fotbalistu Davida Beckhama, který si tu již předem koupil vilu. Mapa světa nabízí i golfový ostrov a ostrov afrického safari.
Podle ochránců životního prostředí si ale futuristický rozvoj ostrovů vybírá krutou daň na současném ekosystému. Jediný známý korálový útes u pobřeží Dubaje byl při bagrování zničen stejně jako hnízdiště želv, přirozené vodní proudy změnily směr a bahno zkalilo kdysi křišťálově čistou vodu, stěžují si. Firma Nakhíl však popírá tvrzení ekologů, že výstavba ostrovů poškodila ekosystém, a namítá, že korálový útes už byl z větší části mrtvý.
Developerská společnost, která hodlá v partnerství s Trumpovou organizací postavit za 400 milionů dolarů na uměle vytvořeném ostrově Palm Jumeirah luxusní hotel, vysvětluje, že použije revolučních metod ke stimulaci růstu korálů. Umístí prý pod vodou elektřinou napájené sítě.
Na mořské dno byly potopeny zbytky dvou stíhaček, boeingu a sedmi člunů, které mají přilákat mořskou floru a faunu a vytvořit tak podvodní tematický park pro potápěče. Nakhíl tvrdí, že se bahno a zvířený písek nakonec usadí. Podle předsedy Nakhílu Sultána bin Sulajmána se tento projekt zaslouží o vznik mořského ekosystému "na zeleném trávníku". "Dno moře u Dubaje je jako poušť. Kdysi jsem se tam potápěl, takže vím, že tam je jen pramálo korálů, jen pár útesů. Je ploché a písčité, v podstatě tam není žádný život a žádné vhodné prostředí pro ryby," prohlásil Sulajmán.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů