Pátek, 29. března 2024

Ochránci přírody obnovili na Podblanicku už 100 kilometrů alejí

 Ochránci přírody obnovili na Podblanicku už 100 kilometrů alejí
 VLAŠIM (Benešovsko) -- Český svaz ochránců přírody (ČSOP) ve Vlašimi obnovil v uplynulých osmi letech na Podblanicku 100 kilometrů alejí. Spolupracuje při tom nejen s obcemi, ale také s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR. Zaměřuje se hlavně na rekonstrukci starých a zanikajících nebo zaniklých stromořadí. Jen letos se jich obnoví přes 15 kilometrů, řekl ČTK Karel Kříž z Podblanického ekocentra ČSOP.

Náklady na vybudování kilometru aleje se pohybují podle druhu stromů v průměru kolem 50 000 korun. Převážnou většinu z toho hradí ministerstvo životního prostředí z programu Péče o krajinu.

Podle předsedy vlašimské ČSOP Pavla Pešouta obce v souvislosti s turistickým ruchem mají snahu nabízet co nejhezčí okolí. Také zemědělci většinou vědí, že půda je jejich obživou a odplavená v potoce jim není nic platná, připomněl protierozní funkci alejí.

Podle Kříže každá obec mívala ve svém okolí řadu cest, kolem kterých vysazovali lidé odjakživa aleje stromů. Citlivě krajinářsky umístěné ovocné aleje a aleje lip, javorů, jírovců, dubů a jiných listnatých stromů dotvářely oku lahodící obraz krajiny, dodal.

Vlašimský ČSOP se zabývá obnovou stromořadí od roku 1998. K výsadbě se používají vzrostlejší sazenice, u listnatých stromů o minimální výšce dva metry. Mají většinou zemní bal, který umožní stromkům bezproblémově se ujmout a rychleji růst. U ovocných stromů se vysazují pouze takzvané vysokokmeny, které mají delší životnost.

V některých případech neznamená obnova aleje pouze ošetření starých stromů a výsadbu nových. Mnohdy je spojena i s obnovou cesty a dalších prvků v aleji, například kapliček, křížků či zídek. Příkladem je třeba křížová cesta u Načeradce, kde obec obnovila kapličky v celé její délce a ochránci přírody potom podél ní ošetřili a vysadili stromy. Obnova alejí může být spojena také s budováním cyklotrasy, jako například u Sedlce-Prčice nebo mezi obcemi Chotýšany a Křemení.

Jaroslava Tůmová
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů