Pátek, 26. dubna 2024

Káthmándú

Džungle s Buddhovýma očima
Káthmándú
Vstupní brána do Himálaje. Tak se nejčastěji nahlíží na nepálské hlavní město Káthmándú. Ať už jste turisté, zvyklí na určitý komfort a standardy západní společnosti, nebo protřelí cestovatelé, Káthmándú vás překvapí. Prvních pár hodin se vám bude zdát jako zvláštní sen. Hlučný, špinavý, rychlý a ...ještě hlučnější. Nízké budovy, špína a prach do očí, kvílící motorky a auta, děti v uniformách, co se vracejí ze školy, sem tam hinduistická svatyňka, malé krámky, pouliční stánky plné mastného jídla, most a pod ním vyschlé koryto, ve kterém se pase rodinka prasat a několik krav. Kromě prvního pohledu ale existují i ty další.
Taxi vám pravděpodobně zastaví v turistické čtvrti Thamel. Pokud nejedete s cestovní kanceláří, je dobré znát dopředu místo, kde se chcete ubytovat, a přibližně se informovat, jaká je cena taxíku z letiště do centra města. A hlavně - s řidičem se na placení domluvit dopředu. Jako u téměř každé koupi v Nepálu, i tady platí jednoduchá turistická mantra - smlouvat a smlouvat. V pojetí Nepálců je to většinou záležitost noblesní, ale i nepříliš zkušený Evropan se po čase dopracuje k určitému ladnému mistrovství.

Tisíce krámků, tisíce pokušení
Na první procházce vás Thamel pohltí. Oči nevědí, na co se dívat dřív, nos nestíhá rozeznávat všechny vůně a pachy. I když nepatříte mezi fanoušky nakupování, v Káthmándú na vás sedne zvláštní posedlost. Ale není se čemu divit - krásné sošky a šperky, nádherné malby na hedvábí s buddhistickými motivy (tanghky), exotické hudební nástroje, ozdoby, doplňky do bytu... Nemluvě o oblečení, outdoorovém vybavení, módních doplňcích nebo třeba nádherných publikacích o Nepálu i okolních zemích, vše za babku.
Výhodu levného nepálského bytí si tu už po léta užívají někteří cestovatelé, umělci nebo zastydlí hippies, z nichž někteří sem přišli už v šedesátých a sedmdesátých letech 20. století. Potkáte je na ulici, kde si zrovna kupují pravidelnou dávku hašiše, nebo u stolku v nějaké hospodě, začtené do ohmatané "esoterické" knížky. I když si o nich můžete myslet, co chcete, pořád do uliček Káthmándú zapadají lépe než skupinka růžolících a hlučných turistů z Evropy, ověšená kamerami.

Kulinářský svátek
Mezi nespočetnými obchůdky v Thamelu minete i několik supermarketů, které jsou takřka k nerozeznání od evropských. I tady, v himálajském království, si tedy pohodlný turista může dopřát stejný standard, na jaký je zvyklý doma. Najdete tu i několik výborných pekáren a restaurace všeho druhu.
Když máte chuť zkusit místní kuchyni, vydejte se mimo turistickou čtvrť a zajděte do některé z domácích hospůdek. Jídla tu podávají jednoduchá, velmi častá je "fried rice" - místní obdoba našeho rizota, připravuje se s masem nebo jen se zeleninou. Hygienické standardy jsou tu logicky trošku nižší, ale zase potkáte méně turistů.

Pohled Buddhy
První kroky přes město za památkami vedou k té nejznámější z nich, stúpě Swajambu, na většině map označené jako buddhistický "chrám" Swayambunath. Podle místních pramenů vznikla prý už před dvěma tisíci lety, serióznější zdroje uvádějí jako začátek stavby rok 460 n. l. Význam chrámu vzrostl ve 13. století, kdy bylo Káthmándú důležitým buddhistickým centrem.
Stúpy jsou stavby, jejichž tvar podle buddhistů probouzí v mysli osvícené vlastnosti. Symbolizují osvícenou podstatu mysli každé bytosti a bývají naplněné posvátnými texty, ostatky velkých náboženských učitelů a také drahokamy nebo dalšími cennými věcmi.
Swayambunath se stal nejznámějším symbolem Káthmándú, najdete ho skoro na každé pohlednici. Krásně září na jednom z káthmándských kopců. Stoupá se po nekonečných schodech, které lemují žebráci a prodavači suvenýrů. Je libo destičky s mantrami, novou málu (buddhistické "korále", které se používají při přeříkávání manter) nebo třeba mísy, na které je možné hrát? Stejně jako v obchůdcích Thamelu, i tady neuniknete pozornosti a lákání prodavačů "Madam, madam! Special price for you!".
Vystoupit až nahoru ke stúpě dá zabrat. Nejmagičtěji působí stavba při západu slunce. Ve zlatavém podvečerním světle se na vás dívají Buddhovy oči. Všude klid, turisté už zmizeli. Ze stánku s "duchovní" hudbou zní čarokrásná skladba. Opakují se v ní mantry soucitu "O mani pädme hung". Hlavu i tělo zaplavuje těžko popsatelný pocit klidu a svobody prostoru. Kolem stúpy je třeba chodit vždy ve směru pohybu hodinových ručiček, můžete otáčet modlitebními mlýnky, které kopírují obvod stavby.
V okolí stúpy stojí několik chrámů. Většinou je uvnitř zdobí velká socha Buddhy a menší sochy učitelů konkrétní buddhistické školy. Příchozí se na znamení úcty pokloní a sepnutýma rukama se dotknou hlavy, krku a srdce, což jsou energetická centra, symbolizující tělo, řeč a mysl. Na "oltář" pak věřící kladou peníze - jako poděkování Buddhovi nebo učiteli a zároveň jako příspěvek na fungování chrámu. S přáními, která zahrnují dobro všech bytostí, zapalují mnozí malé svíčky.
Venku kolem stúpy postává už jen několik místních a mezi nimi si hrají rodinky opic. Ne nadarmo se Swajambu říká také "Monkey Temple", Opičí chrám. V posledních slunečních paprscích ještě pohled na město - zdá se nekonečné. Za ním se rýsují obrysy hor, Himálají.

Praporky ve větru
Další stúpa, buddhistický chrám Bouddhanath, je takřka na druhé straně města. Pokud se rozhodnete ho navštívit, určitě si vezměte taxi.
Kolem Bouddhnathu, údajně největší a nejdůležitější stúpy na světě, je plno lidí. Přesto tu ale každý může najít svůj klid. Někteří v ústraní vedle stúpy meditují, další chodí okolo stavby s málou v ruce a odříkávají mantry. Na bíle zářícím chrámu vlají snad stovky, snad tisíce modlitebních praporků. Skrz vítr posílají bytostem do celého světa mantry s požehnáním. Kolem stúpy se nachází domky s obchody nebo restauracemi, je vidět i několik buddhistických klášterů.
K Bouddhnathu přijely celé rodiny. A lze tu potkat i hinduisty. Nechávají tu řetězy z květin a zapalují svíčky nebo vonné dřevo. Tak jako ve svých chrámech.

Svatí muži také chtějí peníze
Celé údolí Káthmándú bylo díky svým jedinečným památkám a významu zařazeno na seznam světového a kulturního dědictví UNESCO. Skvostem lidských rukou je tak třeba i Pašupatináth. Chrám zasvěcený Šivovi, který leží na břehu řeky Bagmátí, je nejsvětějším místem pro nepálské hinduisty.
Tady už pominul turistický svět. V postranních uličkách - místo "lákavých" obchodů jen malé zaprášené krámky se zaprášeným zbožím. Na zválené travnaté pláni hrají kluci fotbal, procházejí se tu a míjejí lidé, stejně jako krávy.
U kamenných svatyněk postává několik sádhú, "svatých" mužů. Jsou dobře rozeznatelní - oranžové roucho, tvář pomazaná popelem nebo barvami a zvláštní vlasové kreace. Podle výrazu v obličeji vypadají, že hašiš kouří už od rána. Smějí se a snaží se k sobě turisty přitáhnout "Photo, photo! Nice souvenir!".

Dým z mrtvých těl
Na druhém břehu říčky stojí hinduistický chrám (nevěřící do něj nesmějí), další chrámky okolo. Nad místem se vznáší dým. Těžko lze uniknout jeho zvláštně nepříjemnému zápachu. Když se na chvíli rozjasní, je hned jasné, odkud se kouř vzal. Na schodištích u řeky se spalují mrtví.
Malý most přes vodu rozděluje břeh na spalovací část pro ty "lepší", a ty "obyčejné". Na první straně hoří jen jeden nebožtík, druhý je zabalen v pěkné látce a právě se pro něj připravuje hranice (na tu se zde používá dřevo, které je v Nepálu velmi drahé, takže si ho mohou dovolit jen ti nejbohatší). Na levé straně od mostu hoří asi pět hranic. Muži, kteří spalování nebožtíků obsluhují, jsou oblečeni v bílém. Starají se o to, aby bylo celé hořící tělo zakryté a když zbudou z některého nebožtíka jen ostatky, smetou je do řeky. Pro hinduisty je řeka posvátná, stejně jako celý Pašupatináth. Být tu spálen je velké štěstí.
Jen o kousek dál se kráčí po velkých schodech nahoru a míjejí se další svatyňky a polorozpadlé chrámy, mezi kterými se prohánějí opice. Shluk lidí visí očima na podivném mužíkovi. Je slepý a stále něco vykřikuje, jako by byl v transu. Věští budoucnost.

Rudé šaty Kumari
Na tři náměstí Patan Durbar Square, Bhaktapur Durbar Square a Kathmandu Durbar Square jsou místní patřičně hrdí. Jde o tři původní města, která se později spojila v dnešní Káthmándú. Na těchto živých náměstích najdete krásné chrámy a paláce, postavené ve stylu původních obyvatel Nepálu - Nevarů. Vždyť "Durbar" znamená nepálsky palác.
Celé čtvrti se říká "Hanuman Dhoka" - opičí král tu totiž hlídá palácovou bránu. Kromě krásných paláců (např. Šivův chrám Maju Devalu z roku 1690) a pagod si tu můžete prohlédnout i sídlo Kumari. Mladou dívku v rudých šatech místní mimořádně uctívají a těší se řadě výsad. Je to živá forma bohyně Kálí, která pak vykonává nejrůznější náboženské obřady. Aby si vysloužila označení Kumari, musí splnit několik úkolů. Nikdo ovšem přesně neví, jakých. Údajně musí beze strachu přejít dvůr plný krve a mrtvých zvířat. Musí také mezi určitými předměty vybrat ty, které patřily její předchůdkyni. Důležitou funkci si ale Kumari neužívá dlouho, končí, jakmile začne menstruovat. Je zabezpečena do konce života, ale málokdy se vdá - lidé věří, že kdo si ji vezme, zemře.
V Káthmándú najdete kromě nádherných paláců, chrámů, klášterů, obchodů, internetových kaváren a restaurací i desítky cestovních kanceláří. Nabízejí vše - od raftingu až třeba po návštěvu Buddhova rodiště v Lumbini. Nepál, to jsou ale hlavně hory. Pro mnohé se Káthmándú stává především výchozím bodem pro trekking, třeba kolem Annapurny. Ale byla by určitě škoda nějaký ten den ve městě nezůstat a nejen kvůli aklimatizaci. -
AUTOR: JANA KADEŘÁBKOVÁ

JAK SE TAM DOSTAT
- Nejlevnější letenku z Prahy do Káthmándú s přestupem v Amsterdamu nabízí KLM za 19 867 Kč. Lze využít i služeb společnosti Quatar airways, jejichž let přijde na 23 626 korun. Do Káthmándú také létá přímá linka z Vídně, Austrian Airlines (www.aua.com), nabízejí letenku za 1250 eur (vč. letištních poplatků), cesta trvá 7,5 h. Z Dillí můžete do Káthmándú letět například s Royal Nepal Airlines (www.royalnepal.com), zpáteční letenka stojí 300 dolarů.

- Letenku z Prahy do Dillí pořídíte třeba už od 16 tisíc Kč (bez poplatků). Praktické adresy:
www.orbix.cz
www.letuska.cz
- Je možné sem přijet také ze severovýchodu Indie. Yeti Airlines nebo Buddha Air létají z Bhadrapuru, který je na východě Nepálu. Letenka stojí něco přes 100 dolarů. Další, ale mnohem méně pohodlnou a jistou alternativou, je autobus.

KAM V OKOLÍ
Pokud se toužíte přenést do historie a poznat staré místní tradice, udělejte si několikahodinový výlet. Na jižním konci Káthmándú Valley najdete chrám Dakšinkali. Je zasvěcen kruté hinduistické bohyni Kálí. A krutá podívaná také návštěvu provází. Dodnes se tu totiž obětují živá zvířata. Svátečně oblečená rodina nese pro Kálí slepici, kohouta nebo kozu. Všichni spořádaně stojí ve frontě. Na jejím konci je oltář, kam příchozí pokládají řetězy z květin nebo tu zapalují svíčky. Pak postoupí k mužům v bílém, kteří zvíře zabijí. Jeho hlavu nechají bohyni a zbytek strčí rodině zpět do připravené tašky. Celý proces je velmi plynulý a bez emocí. I přes to, že po zemi tečou potoky krve a mrtvá zvířata se ještě v posledních křečích cukají, všichni mají ve tváři naprosto vyrovnaný výraz. Den, kdy jdou obětovat Kálí, je v mnoha případech jedním z mála v roce, kdy mají příležitost jíst maso. Jindy si ho prostě nemohou dovolit.

kde se ubytovat
Slušný standard nabízí například Mona Lisa Hotel, který najdete v Thamelu, poblíž živého náměstíčka Chhetrapati (adresa Chhetrapati, Dhalko-17). Mimo sezónu a při delším pobytu zde můžete domluvit přátelskou cenu (200 nepálských rupií, což je asi 70 Kč, za pokoj a noc). V sezóně počítejte vždycky s vyššími taxami. U hotelu je i dobrá a čistá kuchyně, kde si můžete dát místní speciality, ale třeba i "chicken burger" nebo velkou evropskou snídani.
Na kvalitních webových stránkách www.go2kathmandu.com najdete kromě jiného i databázi ubytování v Káthmándú. Dobrou možností se zdá být například Hotel Metropolitan Kantipur, kde stojí noc na dvoulůžkovém pokoji 20 dolarů.
Databázi nepálských hotelů najdete také na internetových stránkách www.nepalhotel.com

KAM NA JÍDLO
V turistické čtvrti Thamel najdete takřka jakoukoli restauraci (fast food tam ještě kupodivu nedorazil). Dá se sehnat i poměrně dobré pivo, například Mt. Everest nebo Kingfischer - "the king of good times".
Ale zvláště pokud se vracíte z hor nebo jste unaveni po předešlé cestě, neměli byste si nechat ujít "bary", kde vám z čerstvého ovoce připraví vynikající džus. Vybrat si můžete z nepřeberného množství ovoce, ale samozřejmě záleží na sezóně. Zkusit se dají i pro nás neobvyklé kombinace - džus z cukrové třtiny nebo granátového jablíčka. Ať už si vyberete kteroukoli variantu, osvěžení bude maximální. A za minimální cenu.

informace
Turistické vízum do Nepálu platí 60 dní a stojí 30 dolarů. Vízum lze v Nepálu prodloužit na Imigračním úřadě v Káthmandú a v Pokhaře. Praktické je vzít si sebou více pasových fotografií. Povolení na trekking se vyřizuje v Káthmándú na Imigračním úřadě, nebo vám ho může zařídit cestovní kancelář. Stejně tak i v Pokhaře, která je východiskem trekkingových tras v oblasti Annapurny.
Informace ohledně očkování najdete například na stránkách www.vakcinace.cz.
O bezpečnostní situaci v Nepálu se můžete informovat na webu Ministerstva zahraničí ČR www.mzv.cz. I když je situace nejistá a v zemi probíhají nepokoje, turisté jsou obvykle v bezpečí. Alespoň pokud se zdržují na turistických místech...
Další praktické adresy:
- www.go2kathmandu.com
- www.lonelyplanet.com worldguide/destinations/ asia/nepal/kathmandu
- www.kathmandu.gov.np
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů