Středa, 24. dubna 2024

Ohrožení životního prostředí chce magistrát vyřešit asfaltem

Ohrožení životního prostředí chce magistrát vyřešit asfaltem

ÚSTÍ NAD LABEM – Ceduli nabádající občany k šetrnému chování k přírodě odstraníme a cestu vyasfaltujeme. Tímto způsobem chce Magistrát města Ústní nad Labem vyřešit stížnost občanů, kterým se nelíbí, že nákladní auta vozící materiál z lomu poškozují životní prostředí na Mariánské skále. Ta je od roku 1994 registrována jako významný krajinný prvek a spadá proto pod režim zákona o ochraně přírody a krajiny.

 

Louka na Mariánské skále byla oblíbeným cílem  procházek Ústečanů. V posledních týdnech se ale změnila v nesnesitelné místo. Louku devastuje frekventovaný provoz nákladních automobilů a další těžké mechanizace. Lidé z okolí proto sepsali petici požadující zastavení provozu přes louku. Podepsali ji téměř dvě stovky signatářů.

 

„Reakce ústeckého magistrátu nás velmi překvapila. Překvapení bylo o to větší, že odpověď přišla z odboru životního prostředí, jehož smyslem je životní prostředí chránit. Z odpovědi však vyplývá pravý opak,“ okomentoval situaci Kamil Repeš, vedoucí děčínské pobočky Centra pro podporu občanů sdružení Arnika, které místním lidem pomáhá.

 

Vedoucí odboru životního prostředí ústeckého magistrátu Ing. Michaela Horáčková potvrdila, že provoz nákladních aut je zdrojem významné prašnosti. Vzápětí však dodala, že by se tato situace měla řešit protiprachovou úpravou vozovky namísto ukončením provozu. „Jinými slovy to znamená, že magistrát chce cestu na Mariánské skále vyasfaltovat. To bude znamenat provoz další těžké techniky, o který místní občané v žádném případě nestáli. Lidé doufali, že jim magistrát pomůže jejich rány vyléčit, ale místo toho jim do nich sype sůl,“ řekl Repeš.

 

Podle Arniky není protiprašná úprava komunikace řešením problému, ale spíše pokusem o zametení celé věci pod koberec. „Pokud bude skrz louku doprava i nadále pokračovat, stále hrozí devastace významného krajinného prvku a narušení přirozeného prostředí chráněných druhů zvířat i rostlin. Doprava by podle nás přes Mariánskou skálu neměla jezdit vůbec.  Toto  místo je svým charakterem určené k oddychu a rekreaci a v tomto stavu jí místní občané nemohou k těmto účelům využívat,“ vysvětlil Repeš.

 

Ing. Michaela Horáčková ve své odpovědi rovněž uvedla, že podle ní „nedošlo k zásahu do významného krajinného prvku, ani k jinému poškození, zničení či změně části přírody a krajiny.“ „Tato reakce mě doslova nadzdvihla ze židle“, zlobí se místní obyvatelka a iniciátorka petice za záchranu louky Gabriela Malá. „Po této odpovědi si opravdu nejsem jistá koho magistrát chrání, jestli slušné občany nebo firmy, které svou činností znepříjemňují život zdejším obyvatelům,“ dodává Malá.

 

Třešničkou na dortu byla reakce odboru životního prostředí na upozornění Arniky, že v místech kde často projíždějí nákladní auta je stále umístěna cedule nabádající návštěvníky k tomu, aby se v této lokalitě chovali k přírodě šetrně. Vedoucí oddělení ochrany krajiny Ivana Löbelová na to reagovala těmito slovy: „My jsme na Mariánskou skálu žádnou ceduli neumístili a pokud tam je, necháme ji pravděpodobně odstranit.“ 

„Odpověď z magistrátu nás velmi překvapila, jelikož jsme přesvědčeni o tom, že zde stále dochází k zásahu do významného krajinného prvku. Z toho důvodu jsme se obrátili na Českou inspekci životního prostředí a požádali ji o prošetření celé situace a zjednání nápravy,“ uzavřel Repeš.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů