Čtvrtek, 28. března 2024

Šampóny budou bez utrpení

Šampóny budou bez utrpení
"Když průměrný Evropan ráno odchází z domu, už použil sedm různých kosmetických výrobků," říká Thomas Hartung ze Společného výzkumného střediska Evropské unie (JRC) v italské Ispře. Aby byly pro člověka bezpečné, zkoušejí se zdravotní účinky mnoha z nich na zvířatech. To se však bude měnit.

Evropská komise předpokládá, že do roku 2013 skončí veškeré testování kosmetických produktů na zvířatech. Plánuje, že v té době budou experimenty se zvířaty kvůli zkrášlovacím preparátům v Evropě zakázány. Dokonce ani zahraniční kosmetické výrobky testované na zvířatech se nebudou smět v Evropské unii prodávat.
Bezpečnost nových sprchových gelů, pěn do koupele, šampónů, zubních past, ústních vod, voňavek, pleťových krémů, make-upů a dalších kosmetických produktů se bude muset ověřit jinak. Vývoj nových testovacích metod v evropských laboratořích koordinuje právě tým profesora Hartunga. Jejich program má název ECVAM a o jeho nových poznatcích Thomas Hartung informoval evropské novináře na konferenci v Londýně.

Výsledky z počítače
"Možná nejsem ten nejlíp kvalifikovaný, abych mohl mluvit o šampónech," směje se Hartung, jehož hlavu pokrývá rozsáhlá pleš, "ale samozřejmě dobře vím, že zákaz testů na zvířatech ohrožuje kosmetický průmysl."
Jen málokteří výrobci si zatím troufnou nové zkrášlovací preparáty vyzkoušet rovnou na lidských dobrovolnících. Většinou spoléhají na testy na zvířatech, kterých se budou muset v příštích letech vzdát. Jak se tedy zajistí bezpečnost zákazníků?
Jednou z možností, na níž vědci pracují, je vyhledávání výsledků souvisejících experimentů v počítačových databázích. Když se v nich najdou informace o tom, jak konkrétní chemické látky dříve reagovaly při styku s živým organismem, není už nutné opakovat pokusy, u nichž je jasné, že nedopadnou příznivě.
"Podstatně vyšším stupněm pak je počítačové modelování," dodává Hartung. V tomto případě se vědci snaží využít znalostí o reakcích jednotlivých chemických látek a simulovat v počítačovém programu, jak se budou chovat v nových sloučeninách. "Nyní je pro nás podstatným úkolem vyzkoumat, do jaké míry je takováto počítačová simulace biologických procesů věrohodná," poznamenává profesor.

Buňky ve zkumavce
Nejlepší výsledky "z počítače" je však stejně nutné ještě ověřit v praxi. Při tom chtějí vědci použít místo laboratorního zvířete jen jeho buňky. Příkladem postupu, který se evropským výzkumníkům pod patronací střediska JRC už daří, je zjišťování citlivosti pokožky na chemické látky. Ukazuje se, že není nutné sloučeninou vždycky potírat kůži laboratorního potkana. Stačí zjistit, zda neškodí buňkám pokožky ve zkumavce. Dokonce je možné místo zvířecích rovnou používat buňky z lidské pokožky, které vědci množí v živném roztoku v laboratoři.
"Mimochodem, naše výsledky jsou velmi zajímavé nejen pro kosmetické firmy, ale i pro farmaceutický průmysl," poznamenává Hartung. "I pro výrobce léků je důležité vyhnout se zbytečným pokusům na zvířatech. A počítačové modelování urychluje výzkum, protože dopředu předpovídá vlastnosti léčivých sloučenin."
Hartung je přesvědčen, že až po roce 2013 vyjde průměrný Evropan z domu, za žádným z jeho nových šampónů, voňavek či pleťových krémů už nebude skryto utrpení laboratorních zvířat.
info
Krvinky místo králíků
Jeden z alternativních testů vyvinutých v programu ECVAM ročně ušetří životy až dvou set tisíc pokusných králíků. Nyní se už dostává do běžné praxe ve stovkách laboratoří po celém světě. Jde v něm o kontrolu znečištění léků. Do medikamentů se totiž při výrobě mohou dostat například toxiny z baktérií, jež pak způsobují horečku u pacienta. Proto se už více než půl století taková léčiva kontrolují tím, že laborant vpíchne jejich vzorek králíkovi a sleduje, zda se nezvýšila jeho tělesná teplota. Nově vyvinutý test si však vystačí s lidskými bílými krvinkami. Ty při styku s nevhodnými látkami vytvářejí specifické molekuly, které pak vyvolají v organismu horečku. Laboratoř takové molekuly rychle zjistí chemickým rozborem. Nové testy jsou méně pracné, levnější a citlivější, a ještě se při nich ušetří pokusná zvířata. (jet)
info
LD50 znamená padesát procent smrti
Příkladem experimentu na zvířatech, který se vědcům daří měnit k lepšímu, je široce rozšířený test toxicity chemických látek označovaný jako LD50. Jeho podstatou je stanovení smrtelné dávky, při níž zemře padesát procent testovaných zvířat. Metodu odsuzují ochránci zvířat i někteří vědci, ale je zaběhnutá k tomu, aby z ní výzkumníci odvodili, jaké koncentrace zkoumané látky jsou už nebezpečné, a stanovili limity pro její používání. Zatímco v sedmdesátých letech se při testu LD50 utratily životy sto padesáti pokusných zvířat, v osmdesátých letech stanovila mezinárodní pravidla, že stačí 45 zvířat. Nyní vědci ze Společného výzkumného střediska Evropské unie v italské Ispře zkoušejí novou metodu. Místo zvířat používají zvířecích buňky ve zkumavce a věří, že dosáhnou stavu, kdy pro většinu testů odpovídajících LD50 nebude nutné utratit život žádného zvířete.
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů