Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vědci objevili na Borneu nového masožravého savce

Vědci objevili na Borneu nového masožravého savce
Ochránci přírody, kteří působí na ostrově Borneo, objevili v tamním tropickém pralese pravděpodobně nový druh savce. S odvoláním na zprávu světového fondu na ochranu přírody (WWF) zveřejněnou v Ženevě o tom včera informovaly světové agentury.
"Je to možná poprvé po více než sto letech, co byl na tomto ostrově objeven nový savec," píše se ve zveřejněné zprávě WWF.
Příčinou nadšení vědců jsou pouhé dva zrnité snímky, které v hloubi pralesa indonéského národního parku Kajan Mentarang pořídil fotoaparát s automatickou spouští citlivou na pohyb, napsal server stanice BBC. Je na nich vidět zvíře podobající se tvarem těla kočce domácí, ovšem o něco větší, s rudo-hnědou sametovou srstí a dlouhým silným ocasem.
Biologové ukázali snímky místním lidem, kteří okolní zvířenu důvěrně znají. Nikdo z nich ale takového živočicha ještě neviděl.
Podle vědců by mohlo jít o nový druh kuny nebo cibetky, nedá se ale vyloučit ani to, že jde o zcela novou čeleď.
Vědci by nyní rádi lapili živý exemplář. Indonéská vláda ale podle nich uvažuje o tom, že by v oblasti vytvořila plantáž na výrobu palmového oleje, což by mohlo deštný prales poškodit. Mluvčí WWF uvedl, že nový objev dokazuje, jak důležité je tamní jedinečný ekosystém zachovat neporušený.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů