Čtvrtek, 28. března 2024

Ochranáři mají výhrady proti jízdám po tzv. Koňské cestě

Ochranáři mají výhrady proti jízdám po tzv. Koňské cestě
Majitele Luční boudy nyní vyzývají k uzavření nájemní smlouvy

Nájemní smlouvu na tzv. Koňskou cestu, která spojuje Výrovku s Luční boudou, požaduje Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) po majiteli hřebenového objektu, pražské společnosti AEZZ. Rolby z Luční boudy, kde v sobotu probíhal Country bál, po ochranáři zapovězené spojnici opět kyvadlově dopravovaly hosty.
"Pozemek včetně cesty patří Správě KRNAP. Pokud ho chce používat někdo jiný, musí s námi uzavřít nájemní smlouvu, kterou jsme společnosti AEZZ nabídli za skutečně symbolickou cenu. Od protistrany však doposud nepřišla žádaná odezva," tvrdí Radek Drahný, mluvčí krkonošských ochranářů, kteří se společností AEZZ plánují zahájit správní řízení. "Patrně k tomu dojde. Jde o porušení pravidel v první, nejpřísněji chráněné zóně národního parku," hrozí mluvčí. Postup ochranářů napadl zástupce AEZZ Jiří Davídek, který cestu, starou jako možná hřebenová bouda, považuje za veřejnou.
"Připadá mi naprosto nelogické uzavírat nájemní smlouvu na starodávnou, veřejnou cestu, která se normálně používala dávno před vznikem Správy KRNAP. Bez ohledu na později změněné vlastnické vztahy," oponuje Davídek. "Sami ochranáři používají bez podobných smluv cesty na pozemcích soukromníků. To bychom potom museli uzavírat vzájemné nájemní smlouvy," dodává.
Ochranáři, kteří v sobotu prověřili desítku rolb pendlujících mezi Pecí pod Sněžkou a Luční boudou, však mají v názoru na Koňskou cestu jasno. "V tomto případě jsme si stoprocentně jisti," říká Drahný.
Nelibě nese Správa KRNAP i masové společenské akce, které na Luční boudě nepravidelně probíhají. Kontroly průniku vozidel z Pece na hřebeny odstartoval nedávný koncert skupiny MIG-21. "Country bál byl co do dopravy lidí na Luční boudu klidnější," přiblížil Drahný.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů