Čtvrtek, 28. března 2024

Netradiční dárek překvapí a navíc pomůže přírodě

Netradiční dárek překvapí a navíc pomůže přírodě
Blansko - Dárek, který nezabírá místo ve skříni, nepřekáží v garáži a nemusíte ho oprašovat. Navíc ho mohou obdivovat ještě následující generace. Takovým neobvyklým a rozhodně zajímavým dárkem může být certifikát dokladující, že se stanovenou částkou podílíte na obnově či ochraně vzácné přírodní lokality.
" Na akci jsem narazil v letáku nedávno v autobuse. Propagoval pomoc krajině někde v Čechách. Napadlo mne, že bych mohl také přispět, ale na něco, co se týká míst, v nichž žiji," řekl jeden z prvních zájemců, Miloš Pokladník ze Sloupu.
Členy základní organizace Ponikva Českého svazu ochránců přírody začali kontaktovat lidé s tím, že by rádi přispěli na péči o některé z cenných stanovišť. O ta pečuje nový pozemkový spolek, který Ponikva založila a který byl nedávno řádně akreditován.
" V současně době máme třiadvacet hektarů pozemků. Pět hektarů je v našem vlastnictví, zbytek v dlouhodobém pronájmu," řekl Jozef Jančo, jeden z členů Ponikvy. " Jsou to například mokřadní louky ve Vysočanech, stejně jako v okolí Holštejna, na nichž rostou vstavače či upolíny. Kolem Vavřince či Veselice to jsou suché stráňky. Máme i starý sad v Lažánkách, který chceme postupně dosadit původními dřevinami," dodal.
Nápad s dárkem, a nejen k Vánocům, v podobě certifikátu péče o unikátní krajinné prvky hned našel odezvu. Začali se ozývat zájemci z Brna, ze Sloupu a dalších míst.
" Už máme zaregistrováno pět dárců, jejich finanční příspěvky se pohybují od tisíce do pěti tisíc korun. Připravili jsme darovací listinu, na níž je přesně vymezena lokalita, na kterou budou peníze vynaloženy," vysvětlil ochránce přírody.
" Na jaro chystáme společnou exkurzi dárců do míst, která jsou za jejich přispění udržována a chráněna. Na vlastní oči se přesvědčí, co jsme za jejich přispění v dané lokalitě udělali," dodal.
Další zájemci jsou samozřejmě vítáni. Nejlépe je kontaktovat zástupce sdružení Ponikva na telefonním čísle 739 042 933 nebo prostřednictvím adresy ponikva@ seznam. cz.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů